Κοινό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων, θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να επεξεργαστούν και να ενσωματωθούν στο σχέδιο για τον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, πριν την τελική κατάθεση του Προεδρικού Διατάγματος.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τοναναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για το μείζον ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου, η οποία συνάντηση και προγραμματίστηκε για σήμερα το μεσημέρι, έπειτα από την επιστολή του Περιφερειάρχη πριν λίγες ημέρες.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας «η διαβούλευση έγινε σε στενά και ασφυκτικά πλαίσια και δεν έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς και στους κατοίκους της περιοχής να εκφράσουν τις απόψεις τους για το θέμα», με τον αναπλ. Υπουργό να δεσμεύεται ότι θα αναμένει για σύντομο ακόμα χρονικό διάστημα τις προτάσεις.

Παράλληλα, εκ μέρους της Περιφέρειας σημειώθηκε πως δημιουργείται μείζον ζήτημα με την υπερβολική αυστηρότητα, τις απαγορεύσεις και την αναπτυξιακή ανάσχεση με το Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις αντιδράσεις από τους κατοίκους να είναι έντονες, αφού η ειδική περιβαλλοντική μελέτη στην οποία στηρίζεται και βάσει της οποίας εκπονήθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αποτυπώνει λανθασμένα οικολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία.

«Δεν μπορεί μία ακτογραμμή 34 χιλιομέτρων που αποτελεί το ωραιότερο τμήμα της παραλιακής Ηλείας, να οδηγείται στην ερημοποίηση μέσα από τις αυστηρές απαγορεύσεις» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ζήτησε την «ουσιαστική βελτίωση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να γίνει λειτουργικότερο για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής και ιδίως για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων».

Να σημειωθεί πως το θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου θα συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνάντηση εκτός από τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον αναπλ. Υπουργό, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Παρασκευόπουλος, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και αιρετοί και στελέχη των Δήμων και του Υπουργείου.