Το μεγαλύτερο υψόμετρο στο οποίο έχει βρεθεί αναβάτης με ηλεκτροκίνητη μοτοσικλέτα

Στις σελίδες του βιβλίου των ρεκόρ Guinness πέρασε ο Χιλιανός Francisco Lopez και το ηλεκτροκίνητο ΚΤΜ Freeride E, με την ανάβαση τους στα 6.080 μέτρα, το μεγαλύτερο υψόμετρο στο οποίο έχει βρεθεί αναβάτης με e- μοτοσικλέτα!

Ο Lopez δεν είναι τυχαίος αναβάτης, με πρωταθλήματα, πρωτιές και πάρα πολλές συμμετοχές με αξιώσεις, σε αγώνες MX, Enduro και Rally (μεταξύ άλλων και στο Dakar, το 2010).

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το εγχείρημα του ήταν αυτό που λέμε «ευκολάκι» καθότι είχε να αντιμετωπίσει χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν μέχρι τους -25 βαθμούς κελσίου, εξαιρετικά δύσκολο τερέν, χιόνι, πάγο, καθώς και την έλλειψη οξυγόνου.

Το ρεκόρ καταγράφηκε στο υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου, το Ojos del Salado, που αποτελεί μέρος της οροσειράς των Άνδεων και βρίσκεται στα σύνορα Χιλής και Αργεντινής.

Ο Lopez και η ομάδα του προετοιμάστηκαν καιρό για το εγχείρημα, το οποίο ολοκληρώθηκε με ορειβατικό τρόπο, δηλαδή με διαδοχικές αναβάσεις από τα 2.000 στα 4.000 μέτρα και από εκεί στα 6.000 (6.080 για την ακρίβεια) με το base camp να έχει στηθεί στα 4.500 μέτρα.

Ο Χιλιανός αναβάτης μάλιστα πέρασε 10 ημέρες στο base camp, προκειμένου ο οργανισμός του να προσαρμοσθεί σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.

Κινούμενο από ηλεκτροκινητήρα, το KTM Freeride E δεν αντιμετώπισε φυσικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης λόγιο αραιής ατμόσφαιρας, ωστόσο το στοίχημα ήταν κατά πόσο θα αντεπεξέλθουν οι μπαταρίες του στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (το κρύο είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των μπαταριών).

Προφανώς λοιπόν, μια χαρά τα πήγαν και έτσι ο Lopez και το Freeride E κατέχουν το ρεκόρ του υψηλότερου σημείου στο οποίο έχει βρεθεί ηλεκτροκίνητη μοτοσικλέτα.

Για την ιστορία, το Ojos del Salado αποτελεί ιδανικό πεδίο για ανάλογα ρεκόρ με κάθε είδους όχημα.

Τα ισχύοντα ρεκόρ, πέραν της ηλεκτροκίνητης μοτοσικλέτας, είναι τα εξής:

Μοτοσικλέτες (με κινητήρα εσωτερικής καύσης): Gianfranco Bianchi με Suzuki RMZ 450 – 6.472 μέτρα

Αυτοκίνητα: Gonzalo Bravo G. / Eduardo Canales Moya με Suzuki Samurai – 6.688 μέτρα

Φορτηγά: Matthias Jeschke Team με Mercedes Benz Zetros – 6.675 μέτρα

Πηγή: mototriti.gr