Δεν έχουν αρχή και τέλος οι επιθέσεις λύκων σε κοπάδια ακόμη και σε οικόσιτα ζώα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην Ήπειρο.

Ο πληθυσμός των άγριων ζώων έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα ολόκληρες αγέλες να φτάνουν και στις αυλές των σπιτιών.

Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και οι κτηνοτρόφοι συχνά μετρούν απώλειες και θανατωμένα ζώα.

Στις αρχές Αυγούστου, όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Epiruspost.gr ένας κτηνοτρόφος βρήκε αποδεκατισμένο βρήκε το κοπάδι του, στο χωριό Ζωοδόχος, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων.

Στη διάρκεια της νύχτας, λύκοι, επιτέθηκαν στα ζώα του, που βρίσκονταν σε περιφραγμένο χώρο, και μάλιστα με τρόπο που θεωρούνταν ασφαλής. Συγκεκριμένα υπήρχε περίφραξη με συρματόπλεγμα ύψους δύο μέτρων!

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον λύκο να εισβάλει στον χώρο και να πνίξει συνολικά δεκαέξι πρόβατα. Οι ιδιοκτήτες της κτηνοτροφικής μονάδας έχουν σοκαριστεί από το γεγονός, ενώ η ανησυχία όλων των κατοίκων της περιοχής είναι έντονη.

Μόνο τον Ιούλιο οι επιθέσεις στην περιοχή του Ζαγορίου ήταν τόσο πολλές που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Αρκετές επιδρομές από λύκους έχουν δεχθεί ακόμη και οικόσιτα ζώα στην περιοχή του Ζαγορίου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Σκαμνελίου και στον Γυφτόκαμπο, γνωστό από τη Σαρακατσάνικη Στάνη.

Στον Γυφτόκαμπο λύκοι κατασπάραξαν δύο μικρά πουλαράκια και μία φοράδα και επιτέθηκαν τραυματίζοντας ελαφρά άλλο ένα άλογο. Από μαρτυρίες των αγελαδοτρόφων της περιοχής έγινε γνωστό ότι στην ίδια περιοχή λύκοι επιτέθηκαν και σκότωσαν δύο μοσχαράκια, ενώ τραυμάτισαν άλλα δύο.

Στο Σκαμνέλι επίθεση δέχτηκε μπροστά στα μάτια του άναυδου βοσκού κοπάδι με κατσίκια. Ο λύκος άρπαξε μια κατσίκα απ’ τον λαιμό, η οποία τελικά γλίτωσε χάρη στις φωνές του βοσκού, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του επιτέθηκε στο αγρίμι με πέτρες.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι παρόλο που ο βοσκός και τα σκυλιά κυνήγησαν τον λύκο, αυτός απλά απομακρύνθηκε από το κοπάδι, κάθισε στην απέναντι πλαγιά και παρακολουθούσε τα γίδια σαν να ήταν οικόσιτα ζώα.

Στο Ηλιοχώρι αγέλη από 4 λύκους επιτέθηκε σε αγελάδες. Οι λύκοι απωθήθηκαν από τα σκυλιά που φύλαγαν τις αγελάδες. Το ένα από αυτά μάλιστα δεν επέστρεψε ποτέ. Ο ιδιοκτήτης είναι σίγουρος ότι έπεσε θύμα των λύκων.

«Οι ολοένα και αυξανόμενες επιθέσεις λύκων στην περιοχή του Ζαγορίου είναι ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, όχι μόνο για τους κυνηγούς, αφού λύκοι έχουν κάνει αρκετές επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα.

Η κατάσταση δείχνει να γίνεται πολύ επικίνδυνη και για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στη φύση μεμονωμένα, όπως πεζοπόροι, ποδηλάτες, φωτογράφοι κ.λπ. Μην ξεχνάτε ότι το Ζαγόρι δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής»., αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Έθνος, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαγορίου Σωτήρης Νόνας.

Για αυξανόμενες επιθέσεις λυκόμορφων μίλησε ο Γραμματέας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Μπάμπης Μπρέχας, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του από την αύξηση του πληθυσμού των λύκων.

«Οι λύκοι, έχουν πολλαπλασιαστεί σε μεγάλο βαθμό προκαλώντας πρόβλημα στην ισορροπία της φύσης. Θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα διαχείρισης, και η διαχείριση μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το κυνήγι.

Σύμφωνα με καταγγελίες των κτηνοτρόφων των οποίων τα ζώα έχουν δεχθεί επιθέσεις, οι λύκοι που κάνουν τις επιθέσεις αυτές δεν έχουν τις συνήθειες του πραγματικού λύκου. Πρόκειται δηλαδή για λυκόμορφα. Υπάρχει με λίγα λόγια υβριδισμός. Είναι υποχρεωμένες οι αρμόδιες αρχές να εξακριβώσουν αν όντως υπάρχει υβριδισμός κάνοντας εξέταση DNA σε αυτά τα είδη, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις», τόνισε ο κ. Μπρέχας.

 

Αρχική