Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι έχει οριστεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτίμησε, ότι θα υπάρξει συμφωνία, μετά τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας. «Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία», επέμεινε.

Προς το παρόν, στην συνάντηση έχουν δηλώσει ότι θα πάνε οι αγρότες του Μπλόκο των Τεμπών, των Μικροθηβών και της Πελοπονήσου, ενώ οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων που μετείχαν στην αγροτική σύσκεψη της Νίκαιας ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη και δεν θα συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους άλλους αγρότες καθώς δεν έχουν τα ίδια αιτήματα.

Επίσης, από το ραντεβού θα λείπουν οι οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν συμμετέχουν «σε στημένους διαλόγους».

Εμπλοκή με Τέμπη – Μικροθήβες

Εν τω μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή ως προς τη συμμετοχή εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, παρότι αντιπροσωπεία πέντε ατόμων έχει αναχωρήσει ήδη για την Αθήνα. Οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας των αγροτών που θα δουν αύριο τον πρωθυπουργό, καθώς οι ίδιοι επιθυμούν να είναι μόνο εκπρόσωποι μπλόκων που βρίσκονται στους δρόμους. Ως εκ τούτου αναμένουν εντός του απογεύματος να ξεκαθαριστεί η σύνθεση της αυριανής συνάντησης προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Από την απόφαση που θα λάβουν θα εξαρτηθεί και αν θα ανοίξουν απόψε τα Τέμπη ή όχι.

Παράλληλα, η τριμελής επιτροπή της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μικροθηβών θα συνεδριάσει απόψε σε ξενοδοχείο της Αθήνας και θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει, σε πλήρη συνεργασία με εκπροσώπους άλλων μπλόκων.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην Αθήνα από το απόγευμα και τα τρία μέλη της συντονιστικής επιτροπής, έγινε γνωστό ότι προτίθενται να μη συμμετάσχουν στον διάλογο και να αποχωρήσουν εφόσον θα κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εκπροσώπους που δεν ανήκουν σε μπλόκα και στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών θα κινηθεί πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων που έθεσαν από κοινού οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών, των Μικροθηβών και πολλών άλλων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, είπε ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σενάρια τα οποία μπορεί να ελαφρύνουν τον αγρότη, όπως “η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης κλίμακας, υπολογισμού δηλαδή του ασφαλίστρου όχι με το 20% του εισοδήματος αλλά ακόμη και μέχρι 12%”.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΓΑ επισήμανε ότι “είτε μείνει ανεξάρτητο ταμείο είτε όχι, θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα”.