Αθωώθηκαν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Noor 1, αφού μόλις δύο από τους βασικούς κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ενεργό συμμετοχή στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης, άλλοι τρεις Έλληνες για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών και ένα μέλος του πληρώματος (Ιρανός).

Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο καταδίκασε τον εφοπλιστή και μέχρι πριν την κατάσχεση του φορτίου, ιδιοκτήτη του Noor 1, Μάκη Γιανουσάκη και τον ναυλομεσίτη στο Ντουμπάι, ο οποίος είχε μεσολαβήσει για τη μίσθωση του Noor 1 και το ταξίδι του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα, Γιώργο Μπουρδούβαλη.

AdTech Ad

Σημειώνεται ότι στη βίλα του Μάκη Γιανουσάκη στη Φιλοθέη είχαν βρεθεί 500 κιλά ναρκωτικών.

Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης και ο Μάκης Γιαννουσάκης καταδικάστηκαν ως απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και όχι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ρόλος που σύμφωνα με το δικαστήριο παραμένει «ορφανός», για διαμετακόμιση, αποθήκευση και κατοχή ναρκωτικών. Επιπλέον για απλή συνέργεια στην διαμετακόμιση της ηρωίνης καταδικάστηκαν τρεις κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Φάρο, Βασίλη Κουρούβανη και τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους ένοχοι κρίθηκαν μόνο τρεις τουρκικής καταγωγής κρατούμενοι, ο Ιρανός φερόμενος ως «συνοδός» του φορτίου, ενώ αθωώθηκαν ο ιδιοκτήτης του Noor 1 Παντελής Καλαφάτης και οι υπόλοιποι δεκαέξι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η πρώην σύζυγος του Γιανουσάκη, η μητέρα της και η οικιακή βοηθός που είχαν συλληφθεί στη βίλα στη Φιλοθέη όπου είχαν βρεθεί και τα 500 κιλά ναρκωτικών.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να καταθέσουν αίτηση για αναγνώριση ελαφρυντικών. Η απόφαση για το μέγεθος των ποινών που θα επιβληθούν στους ενόχους, θα ανακοινωθεί το πρωί της Τετάρτης 20 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται η αρχική πρόταση της εισαγγελέως, Μαρίας Τρουπή:

 «Εχουμε να κάνουμε με διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση. Με δομή ομάδας, με απόλυτη ιεραρχία, με διακριτούς ρόλους και συντονισμένη δράση που επιδίωξη τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων περι ναρκωτικών, άγνωστων τεράστιων ποσοτήτων, που ήταν τουλάχιστον 2,1 τόνοι ηρωίνης. Η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε στον Πειραιά κι εκεί μετείχαν: Κοτσώνης, Γιαννουσάκης, Μπουρδούβαλης, Καλαφάτης, Κουρούβανης, Φάρος, ο αποθανών Μπασκάλ κι άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα. Αυτοί σε κοινή δράση οργάνωσαν κι έθεσαν σε εφαρμογή το ταξίδι του Noor1, από το Αντμάν στην Ελλάδα κι από εκεί το φορτίο του θα πήγαινε σε Ολλανδία, Βέλγιο, Μ.Βρετανία κι αλλού.

Για την οργάνωση και την εκτέλεση του ταξιδιού έγινε προσεγμένη προετοιμασία που διήρκεσε μήνες κι ο καθένας βρισκόταν πάντα σε συνεννόηση με τους υπολοίπους. Ο Κοτσώνης από το Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση που σχετίζεται με το Noor1 και είχε πάντα επαφή με το εν λόγω πλοίο. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ίδρυσε την εταιρία Arab Waves, πάντα στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε όταν η οργάνωση αποφάσιζε να ενεργοποιηθεί τραπεζικός λογαριασμός για να αγοραστεί το φορτίο, να το έκανε μέσω αυτής της εταιρίας, καθώς απαιτούνταν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία τελικά δεν λειτούργησε ποτέ, κάτι όμως που είναι λογικό, αφού πρώτα θα έφταναν με ασφάλεια τα ναρκωτικά και μετά θα έμπαιναν τα χρήματα, για το σκοπό αυτό μάλιστα είχε στείλει ο Κοτσώνης το διαβατήριο του στον Γιαννουσάκη, για να το στείλει αυτός στην πορεία στον πράκτορα στο Ντουμπάι.

Όλη αυτή η εγκληματική ομάδα, οι έξι, ο Μπασκάλ και οι άγνωστοι δράστες, πάντα στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, δημιούργησαν με επιτυχία το σκηνικό μιας νομιμοφανούς ναύλωσης και υποναύλωσης του πλοίου, ώστε να φαίνεται ότι αυτό εκτελεί μία εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή δημιούργησαν συνειδητά ένα προκάλυμμα νομιμότητας για το ταξίδι του Noor1 από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα». 

 

economy365.gr/