Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα ήταν το 2015 ομολογουμένως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς μεγάλα έργα υποδομής βρίσκονται σε κατασκευή. Η χρονιά ήταν δύσκολη για τις 2 Περιφέρειες που δεν είδαν κάποιο από τα μεγάλα έργα αυτά να ολοκληρώνεται. Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν μία αδιάφορη χρονιά. Ας δούμε αναλυτικά

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Στα έργα της Περιφέρειας το έργο της Ιόνιας Οδού (μαζί με την Δ. Ελλάδα) που μέσα στο 2015 προχώρησε και ωρίμασε κατασκευαστικά μέχρι το 70%. Ωστόσο το τμήμα της Ηπείρου είναι αρκετά πιο πίσω από το αντίστοιχο της Δ. Ελλάδας. Συνολικά με τη λειτουργία του άξονα θα έχουμε και 4 σταθμούς διοδίων.

Στα Ιωάννινα ξεκίνησαν οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου. Σε δημοπράτηση βγήκε ο Υδροηλεκτρικός σταθμός Μετσοβίτικου. Ολοκληρώθηκαν εν μέρει τα έργα Β` φάσης στο λιμένα Ηγουμενίτσας. Δημοπρατήθηκε η επισκευή του ιστορικού γεφυριού στον Αωό Ποταμό.

Ξεκίνησε η εγκατάσταση τηλεματικής στα Αστικά Λεωφορεία Ιωαννίνων. Απογοητευτική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί η αποπομπή από το ΕΣΠΑ του μεγάλου έργου Ιωάννινα-Κακαβιά. Πράσινο φως για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Ηπείρου που ωστόσο δεν υπογράφηκε μέσα στο 2015. Υπεγράφησαν τα έργα αποχέτευσης βιολογικού σε Παραμυθιά και Καρυώτι.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα έργα της Ιόνιας Οδού που ανήκουν στη Δ.Ελλάδα είχαμε μεγάλη κατασκευαστική πρόοδο ενώ η Σήραγγα Κλόκοβας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται μόλις τον Μάιο κατάφερε να διανοίξει τα 1.500 από τα 2.900 μέτρα της. Αντίθετα απογοητευτική ήταν η χρονιά για τα έργα μετατροπής σε αυτοκινητόδρομο του τμήματος Άκτιο-Αμβρακία που ουσιαστικά είχαν μηδενική πρόοδο μέσα στο έτος και δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις από τους φορείς της περιοχής.

Στο πεδίο των έργων της Ολυμπίας Οδού το 2015 ήταν μία μέτρια χρονιά λόγω των μεγάλων προβλημάτων της χώρας επί εξαμήνου. Το τμήμα Κόρινθος-Κιάτο είναι το πλέον προχωρημένο και μέσα στο 2015 σχεδόν ολοκληρώθηκε. Πλέον ο στόχος είναι τα έργα να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2017.

Στα σιδηροδρομικά έργα της Δ.Ελλάδας ξεχωρίζει η κατασκευή του τμήματος Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος που περιλαμβάνει τη μεγάλη Σήραγγα Παναγοπούλας μήκους 4,5χλμ. Το έργο προχώρησε αρκετά αλλά η ολοκλήρωση του μετατέθηκε για τα τέλη του 2017. Σε δημοπράτηση βγήκε το τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο με ανάδοχο την ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ  ενώ ξεκίνησαν και οι προμελέτες για το τμήμα Ρίο-Λιμένας Πάτρας. Σε μελέτες είναι και το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Καβάσιλα.

Λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί το 2015 ανακοινώθηκε η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος που είναι η φυσική συνέχεια της Ολυμπίας Οδού. Πρόκειται για το τμήμα Δουναϊικα-Πύργος με μήκος 8.145 μέτρα. Η δημοπράτηση θα γίνει το 2016.

Με χαμηλούς ρυθμούς προχώρησαν τα έργα της Μικρής Περιμετρικής Πάτρας, της Διώρυγας Αμβρακίας -Αμφιλοχίας ενώ καλύτερα πήγε το οδικό έργο Πλατυγιάλι-Άγιος Δημήτριος. Ελληνικά Πετρέλαια και Energean κατέθεσαν προσφορές για τους Υδρογονάνθρακες της Δυτικής Ελλάδας. Χαμένος στις απαλλοτριώσεις είναι ο δρόμος Αγρίνιο-Καρπενήσι που έχει νηπιακή πρόοδο.

Υπεγράφη το έργο ολοκλήρωσης των Παραγλαύκιων Αρτηριών Πάτρας. Με ρεκόρ συνέχισε την πορεία του το 2015 ο Προαστιακός Πάτρας. Για τα μέσα του 2016 παρατάθηκαν τα έργα στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Περιφέρεια και ΤΕΕ θέλουν την επέκταση του Προαστιακού μέχρι την Κάτω Αχαγιά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Το 2015 ήταν μία αδιάφορη χρονιά. Ξεκίνησε με τη δημοπράτηση της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Λευκάδας που ενώ είχε συμμετοχή (Ακτωρ-Τέρνα) δεν μάθαμε ποτέ τι απέγινε ο διαγωνισμός. Ο Δήμος Λευκάδας ενώ λέει ναι στην Υποθαλάσσια λέει όχι στην παραχώρηση…

Ξεκίνησε το μεγάλο έργο της Ύδρευσης Παξών ενώ συνεχίζεται το έργο της διαπλάτυνσης του διαύλου Λευκάδας. Ολοκληρώνεται το έργο της πλατείας Σολωμού στη Ζάκυνθο. Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν το οικόπεδο 1 στο Βόρειο-Δυτικό Ιόνιο. Η Περιφέρεια κηρύσσει ανένδοτο για την παραχώρηση αεροδρομίων στα διοικητικά της όρια και ανακοινώνει δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2016…

Ypodomes.com