Σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας! Ο ιδρυτής της Jet Oil, Κυριάκος Μαμιδάκης, ένας εκ των πάλαι ποτέ ισχυρών οικονομικών παραγόντων της χώρας, έβαλε τέλος στην ζωή του σήμερα το μεσημέρι, προφανώς μην αντέχοντας την οικονομική ασφυξία, στην οποία είχε περιέλθει η εταιρεία του και κατά συνέπεια η οικογένεια του.

Τον 84χρονο βρήκε νεκρό μέσα στην βίλα του στο Διόνυσο Αττικής, ο γαμπρός του, ο οποίος τον επισκέφθηκε για να δει εάν είναι καλά. Οι αστυνομικοί που έφθασαν άμεσα στην οδό Αχιλλέως, όπου και βρίσκεται το πατρικό της οικογένειας Μαμιδάκη, διαπίστωσαν πως ο ιδρυτής της εταιρείας πετρελαιοειδών έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στην κροταφική χώρα, ενώ δίπλα του βρέθηκε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, το οποίο ο αυτόχειρας κατείχε νόμιμα.

Στο σημείο έσπευσε και ο ιατροδικαστής βάρδιας, ο οποίος από την νεκροψία που πραγματοποίησε αποφάνθηκε πως πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση αυτοκτονίας, καθώς ο Κυριάκος Μαμιδάκης έφερε ένα και μοναδικό τραύμα στην κροταφική χώρα, ενώ δίπλα του βρέθηκε το πιστόλι του.

Παράλληλα οι ειδικοί των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι επίσης έφθασαν στην οδό Αχιλλέως στην περιοχή του Διονύσου, διαπίστωσαν ίχνη πυρίτιδας στο χέρι του Κυριάκου Μαμιδάκη, κάτι που δείχνει πως ο ίδιος πυροδότησε την σφαίρα από την θαλάμη του πιστολιού του.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο, χωρίς να προκύψει εξωγενής παράγοντας στο εσωτερικό της βίλας και κατά συνέπεια διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ξεκάθαρη αυτοκτονία, με κίνητρο ίσως την οικονομική δυσπραγία, στην οποία είχε περιέλθει το τελευταίο διάστημα η εταιρεία της οικογένειας Μαμιδάκη.

Όπως προαναφέραμε, τον 84χρονο ιδρυτή της εταιρείας Jet Oil βρήκε νεκρό ο γαμπρός του, ο οποίος έπαιρνε τηλέφωνο τον πεθερό του από το βράδυ του Σαββάτου, χωρίς όμως να έχει λάβει κάποια απάντηση.

Έτσι το πρωί της Κυριακής, πήγε στην βίλα του πεθερού του στην περιοχή του Διονύσου, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το τραγικό περιστατικό.

Η πτώχευση…

Το τελευταίο διάστημα, το δημιούργημα του Κυριάκου Μαμιδάκη και του αδελφού του Νίκου, η Jet Oil δηλαδή, σημείωνε συνεχώς μείωση στα έσοδα και αύξηση των χρεών προς πιστωτές, με αποτέλεσμα πολλά από τα πρατήρια της εταιρείας σε Πελοπόννησο και Αττική, να έχουν κλείσει, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα τροφοδότησής τους με καύσιμα.

Στις 9 Ιουνίου, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στην πτωχευτική διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 99. Παράλληλα ζητήθηκε από το Δ.Σ της Jet Oil δικαστική προστασία από τους πιστωτές της, ένα αίτημα το οποίο τελικά έγινε δεκτό.

Ποιος ήταν….

Αυτός ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης Η επιχειρηματική πορεία του ηγέτη της Jetoil που δεν άντεξε να βλέπει την αυτοκρατορία του να καταρρέει.

Ο άνθρωπος που δεν δίστασε να φτάσει έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να δικαιωθεί όταν είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων, έβαλε τέλος σήμερα στη ζωή του μη αντέχοντας να βλέπει την αυτοκρατορία που ξεκίνησε από τον πατέρα του να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης γεννήθηκε το 1932 στην Ανωσκελή Κισσάμου. Παιδί του Αλέξανδρου και της Ειρήνης και είχε έξι αδέλφια! Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 έμαθε την εμπορία πετρελαιοειδών δίπλα στον θείο του ενώ το 1968 μαζί με τα αδέλφια του Γιώργο και Νίκο δημιούργησαν την Jetoil.

Η πετρελαϊκή κρίση του Σουέζ ήταν η αφορμή για να «γεννηθεί» η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Μαμιδάκη. Ήταν τότε που ο θείος του, Γιάννης, στράφηκε προς την πρώην Σοβιετική Ένωση επιτυγχάνοντας αποκλειστική συνεργασία για τα ρώσικα πετρέλαια μέχρι το 1981.

Εκείνες τις επαφές εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο Κυριάκος. Τις ανέπτυξε, μάλιστα, καθώς ήταν εκείνος που «έφερε» τα Lada στην Ελλάδα. Οι στενές σχέσεις με την Ρωσία επιβεβαιώνονται και από το ότι κατείχε για χρόνια την θέση του Μέλους του Δ.Σ. στον Ελληνο-Ρωσικό Σύνδεσμο.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε ενεργή δραστηριότητα και στους άλλους τομείς που είχε επεκταθεί ο όμιλος όπως ο τουρισμός και η πρωτογενής γεωργική παραγωγή. Μεταξύ των άλλων ήταν πρόεδρος της Ερμής ΑΕ η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της τα ξενοδοχεία Hermes Hotel στην ακρογιαλιά του όρμου Μιράμπελο, το πεντάστερο Mirabello beach & village και το γειτονικό Coral.

Παράλληλα,  είναι πρόεδρος στην Αγροτική Ανωσκελή ΑΒΕΕ η οποία πήρε το όνομα από το χωριό του και αν και ξεκίνησε από ένα μικρό ελαιοτριβείο το 1987 το οποίο έβγαζε το λάδι της οικογένειας αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε στους βιολογικούς αμπελώνες στην οινοποίηση (στην εταιρεία ανήκουν τα κρασιά «Άνω Πλαγιά») και στην τυποποίηση ελαιόλαδου.

Αυτό που δεν πρόλαβε να κάνει στη ζωή του ο Κ. Μαμιδάκης ήταν η δημιουργία αποθηκευτικού χώρου καυσίμων στην Σούδα που για τον ίδιο ήταν ένα όνειρο ζωής για τον ίδιο. Για τον πόλεμο που είχε δεχθεί στην συγκεκριμένη επένδυση και γενικότερα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είχε αναφέρει σε μία συνέντευξη ότι «πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία αλλιώς θα βουλιάξουμε ως χώρα».

newsit.gr