Ο σταυρός βρέθηκε τυχαία και … αλλάζει τα βιβλία της ιστορίας της Δανίας: Οι Βίκινγκ ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό νωρίτερα απ’ ότι πιστευόταν ως σήμερα.

Ο Fabricius Holm είναι ένας ερασιτέχνης ερευνητής που ζει στη Δανία. Εχοντας γυρίσει ένα απόγευμα νωρίτερα από τη δουλειά του στο σπίτι πήρε την ανιχνευτή μετάλλων που συχνά χρησιμοποιεί και άρχισε να ψάχνει, όπως συνηθίζει, για διάφορα πολύτιμα αντικείμενα.

Στην περιοχή  Aunslev, του Østfyn, λοιπόν, εντόπισε έναν μικρό μεταλλικό σταυρό ο οποίος όμως ήταν τόσο ιδιαίτερος ώστε το περιβάλλον του αλλά και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης- στα οποία ανέβασε τη σχετική φωτογραφία- τον παρότρυναν να το δείξει σε κάποιον ειδικό.

Και ήταν η επίσκεψή του στο αρχαιολογικό μουσείο του Østfyn που απέδειξε τελικά ότι το εύρημά του είναι τόσο σημαντικό ώστε ουσιαστικά να αλλάξει την ιστορία της χώρας. «Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή ανακάλυψη», σύμφωνα με την Malene Refshauge Beck, έφορο του μουσείου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent.

Ανατροπή των, μέχρι σήμερα, θεωριών

Ο σταυρός χρονολογείται τον 10ο αιώνα και είναι σχεδόν ίδιος με έναν σταυρό που βρέθηκε στη Σουηδία ο οποίος είναι επίσης της ίδιας περιόδου. Περισσότερο σημαντικό κι απ’ αυτό είναι, ωστόσο, ότι ο εν λόγω σταυρός αποτελεί το πιο παλιό – και καλά διατηρημένο – χριστιανικό σύμβολο που έχει βρεθεί στη χώρα.

Οι ειδικοί, πίστευαν πως το παλαιότερο στοιχείο που μαρτυρούσε την «έλευση» του χριστιανισμού στη χώρα τους, ήταν το Jelling Stones (μεγάλες πέτρες στις οποίες εκτιμάται πως εντοπίζεται και η πρώτη αναπαράσταση της Σταύρωσης στη Δανία) που βρίσκονται στο Jutland και χρονολογούνται από το 965 μ. Χ.

Jelling Stones
Jelling Stones

Θα αλλάξουν τα βιβλία της ιστορίας!

Το πιο αξιόλογο στοιχείο για τους επιστήμονες, είναι πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο σταυρός φοριόταν από γυναίκα Βίκινγκ και σύμφωνα με πιο ακριβής χρονολόγηση, πρέπει να κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ του 900 και του 950 μ. Χ. Αυτό σημαίνει πως οι Δανοί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό νωρίτερα απ’ ό,τι εκτιμούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Παρά όμως την παραμονή ιεραποστόλων στη χώρα επί δύο αιώνες περίπου, πριν το 965 μ. Χ.  όλα τα στοιχεία συνέκλιναν στο ότι δεν είχαν καταφέρει να προσηλυτίσουν τους Βίκινγκ. Αυτό όμως τώρα φαίνεται να μην ισχύει.

Σύμφωνα με την Βeck, οι επιστήμονες θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα σε ότι αφορά τη χρονική περίοδο που οι Δανοί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό και όπως τονίζει η νέα ανακάλυψη θα οδηγήσει σε αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας!

 

thetoc.gr