Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η σύσκεψη για τα πυρηνελαιουργεία που συγκάλεσε ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου στο γραφείο του στην Κάτω Αχαΐα. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι ιδιοκτήτες των μονάδων στη ΒΙΠΕ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Διονύσης Γκοτσούλιας, ο επικεφαλής της ΑΚΙΔΑ Παναγιώτης Κουνάβης και εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Προστασίας Περιβάλλοντος και Τοπίου «Ωλενία», Παραλίας Κάτω Αλισσού και Χαλανδρίτσας.

Στην τοποθέτησή τους οι ιδιοκτήτες των δύο μονάδων στην περιοχή, είπαν ότι τηρούν κατά γραμμά τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των εγκαταστάσεων, προθέτοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να ανησυχούν για τη δημόσια υγεία.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην όχληση από τον καπνό και την οσμή, που αισθάνονται οι κάτοικοι της δυτικής Αχαΐας και μερικές φορές και οι κάτοικοι στην Πάτρα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Ο κ. Νικολάου πρότεινε να γίνει μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας, οι οποίες είναι και υπεύθυνες για την αδειοδότηση των μονάδων. Το ίδιο, είπε, πρέπει να ισχύσει και τα ελαιοτριβεία.

Από την πλευρά του ο Διονύσης Γκοτσούλιας είπε ότι επι ημερών του, τέτοιο πρόβλημα δεν είχε παρουσιαστεί και ότι πρέπει αρχικά να γίνεται σχολαστικός έλεγχος στους όρους αδειοδότησης των εν λόγω επιχειρήσεων. Παράλληλα, εκτίμησε ότι πρέπει άμεσα η Περιφέρεια να παρέμβει με ελέγχους και εκπόνηση μελετών προκειμένου οι κάτοικοι στην περιοχή να γνωρίζουν με λεπτομέρειες σχετικά με τον καπνό που βγαίνει απο τα φουγάρα.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων διατήρησαν επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα της σύσκεψης, εκτιμώντας ότι και φέτος θα περάσει η σεζόν με τα ίδια προβλήματα όπως γίνεται εδώ και χρόνια. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε επιστημονικές μελέτες σε ότι αφορά τα αέρια που εκλύονται από τις εγκαταστάσεις των πυρηνελαιουργείων.

«Το θέμα των πυρηνελαιουργείων μας ταλαιπωρεί χρονια ειναι μια αλυσίδα και ξεκινάει απο τα ελαιοτριβεία. Τα λιοτρίβια πρέπει να παίρνουν εγκαίρως το λιοκοκι και όχι σε σε αποσύνθεση. Το ότι παραμένουν εκεί μέρες αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσάρεστη οσμή που φτάνει μέχρι το Ρίο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραλίας Κ. Αλισσού Δημήτρης Μπαρμπούνης, προσθέτοντας ότι και άλλες περιοχές είχαν τα ίδια προβλήματα αλλά βρέθηκε λύση. Παράλληλα, πρότεινε να ψεκάζονται ο πυρήνας με χημικές ουσίες και να παραμένει στεγασμένος.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων, υποστήριξαν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, γεγονός που δεν αποδέχονται οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων.

Βασιλική Αθανασοπούλου

http://www.tempo24.gr/

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.