Μετά  τις αντιδράσεις που πυροδότησε η δημοσίευση φωτογραφιών που αποτύπωναν την προτομή του ήρωα του 1821 Γεωργίου Βαρνακιώτη, ανάμεσα σε μπάζα και σκουπίδια στη περιοχή Σάλτινης, ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας με ανακοίνωση του τονίζει ότι αφού αποκατασταθεί, θα τοποθετηθεί ξανά στη Βόνιτσα, σε χώρο που θα υποδειχτεί από το δημοτικό συμβούλιο.
     Το ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση παρέμβαση του Δήμου για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του Μνημείου και καλούμε όλους τους αρμόδιους να πάρουν  τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην ξανασυμβεί η λεηλασία του μνημείου που προσβάλλει την ιστορική μας μνήμη.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 
(δεν μας στάλθηκε, αλλά δεν ήταν και δύσκολο να το βρούμε)!
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
Δήμος Ακτίου Βόνιτσας 
Γραφείο Δημάρχου
Βόνιτσα 15/4/2016
Δελτίο τύπου 
    Τις μέρες αυτές κατά την διάρκεια των εργασιών καθαριότητας στην περιοχή της Σάλτινης της Βόνιτσας βρέθηκε τυχαία η σκαλιστή πέτρα με την προτομή του ήρωα Γεωργίου Βαρνακιώτη.
     Η πέτρα αυτή είχε αφαιρεθεί και μεταφερθεί από την πλατεία της Βόνιτσας κατά την δεκαετία του 1980, μέχρι προχθές που βρέθηκε τυχαία από τους εργάτες του Δήμου οι οποίοι και ενημέρωσαν τον Δήμαρχο.
      Αμέσως δόθηκε εντολή από το Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργο Αποστολάκη να μην πειραχθεί και να τοποθετηθεί στην άκρη έτσι ώστε να μην καταστραφεί από τις εργασίες. 
    Το μνημείο αυτό αφού αποκατασταθεί, θα τοποθετηθεί ξανά στην Βόνιτσα, σε χώρο που θα υποδειχτεί από το δημοτικό συμβούλιο.
      Ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας γνωρίζει να σέβεται την Ιστορία του τόπου μας, αυτό φαίνεται άλλωστε από την συντήρηση του μνημείου του Γ. Βαρνακιώτη που κατασκευάσθηκε από τον Ευάγγελο Προδρομίτη και βρίσκεται στην πλατεία που φέρει και το όνομα του.
    Μετά το θάνατο του Ευάγγελου Προδρομίτη ο Δήμος συντηρεί την πλατεία καθώς και το μνημείο.
Εκ του γραφείου τύπου  
πηγη: xiromeronews.blogspot.gr