Στον καταυλισμό της Ειδομένης, ένας παράξενος ταξιδιώτης κλέβει την παράσταση. Πρόκειται για έναν γάτο… πρόσφυγα, τον Ταμπούς, ο οποίος δεν αφήνει ούτε λεπτό την αγκαλιά της 22χρονης Εσρά αλ Αμπούντ από τη Δαμασκό της Συρίας, που ζει σε μία από τις σκηνές στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

«Δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε. Είναι μέλος της οικογένειάς μας. Πώς θα μπορούσαμε να τον αφήσουμε πίσω;» λέει η νεαρή από τη Συρία.

«Ήταν πολύ δύσκολο το ταξίδι, ιδιαίτερα από τη Συρία ως την Τουρκία. Οι γάτες φοβούνται τα πάντα και ιδίως το νερό. Όλη την ώρα κοιμόταν. Τον κουβαλάω με μάρσιπο και όχι σε κλουβί», εξηγεί η 22χρονη.

Ο Ταμπούς, ο οποίος γιόρτασε χθες στον καταυλισμό της Ειδομένης τα πρώτα του γενέθλια, όπως λέει χαριτολογώντας η Εσρά, προτιμά να μένει στη σκηνή, ενώ όταν βγαίνει είναι κολλημένος στην αγκαλιά της. «Βλέπει πολύ κόσμο και αυτοκίνητα και φοβάται. Δεν φεύγει ακόμη κι όταν είναι ανοιχτή η σκηνή», σημειώνει η 22χρονη.

Η Εσρά θέλει να πάει στη Σουηδία, όπου βρίσκεται ήδη ο αδελφός της, και το όνειρό της είναι να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Στη Συρία εργαζόταν ως δασκάλα και παρόλο που της αρέσει πολύ η επαφή με τα παιδιά θέλει να κάνει αυτό που πάντα ονειρευόταν, όπως τονίζει.

Όσο για τον Ταμπούς; «Θα μείνει για πάντα μαζί μου», διαβεβαιώνει η Εσρά, και πώς να μην την πιστέψει κανείς, όταν έκανε μαζί του όλο αυτό το μακρύ και δύσκολο ταξίδι ως την Ειδομένη!

Ο Ταμπούς δεν είναι ο μόνος γάτος …πρόσφυγας, αφού κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας ιστορίες προσφύγων που ταξιδεύουν με τις γάτες ή τους σκύλους τους, αποδεικνύοντάς τους έμπρακτα την αγάπη τους.