Πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου σύσκεψη για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, την περίοδο του Πάσχα, με στόχο την ποιότητα και την ασφάλεια των προσφερόμενων τροφίμων και ποτών για την προστασία της υγείας του καταναλωτή, αλλά και την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας και ελληνοποίησης ξένων κρεάτων.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε καταστήματα ειδών διατροφής, κρεοπωλεία, κατεψυγμένα προϊόντα, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, καταστήματα τυροκομικών προϊόντων και άλλων ειδών.

Ευελπιστώντας στο πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες και με την πιστή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας οι έλεγχοι θέτουν σαν προτεραιότητα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την αποφυγή παραπλάνησης του Καταναλωτή. Σε περιπτώσεις βέβαια, που θα διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις.

Οι έλεγχοι θα αφορούν όλους τους επιχειρηματίες/προμηθευτές και διακινητές κρεάτων. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται είναι:

α) όλα τα σφάγια να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν αφενός την προέλευσή τους και αφετέρου ότι είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Σφάγια τα οποία για οποιοδήποτε λόγο δεν φέρουν την κατάλληλη σφραγίδα θα καταστρέφονται αμέσως.

β) Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

γ) Τα σφάγια θα πρέπει να συνοδεύονται απ’ τα απαραίτητα εμπορικά έγγραφα (τιμολόγια – δελτία αποστολής) στα οποία θα αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα Κωνσταντίνος Κόλλαρης Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, Νίκος Τσολοδήμος Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Σταύρος Βέρρας Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Χρήστος Παπασημακόπουλος προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Αχαΐας,Θεόδωρος Λάμπος Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας, και Νικόλαος Κοσμάς Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας. Στη σύσκεψη συμμετείχε στο πλαίσιο καλής συνεργασίας και κοινών στόχων και ο αναπληρωτής Διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος του ΕΦΕΤ Νικόλαος Νιφόρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε ότι «την περίοδο του Πάσχα που η κατανάλωση είναι αυξημένη οι έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιούνται, με αποκλειστικό σκοπό την προστασία του καταναλωτή, όπως και τη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και των καταστηματαρχών από μεμονωμένα φαινόμενα παραβατικότητας. Θετικό είναι το γεγονός ότι η αγορά της Αχαΐας σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζει προβλήματα. Τα προϊόντα που διακινούνται είναι ποιοτικά και ασφαλή και σε καμιά περίπτωση μεμονωμένα περιστατικά δεν την χαρακτηρίζουν».

Ενημερώνονται οι καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν τη διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις τροφίμων, να απευθύνονται στα κάτωθι τηλέφωνα των Αρμόδιων Ελεγκτικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας:

  • 2613 620-720 και 6977479948 – Θ. Λάμπος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας.
  • 2613 620 110 και 6944287947 Χρήστος Παπασημακόπουλος – προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π. Ε. Αχαΐας.