«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, υλοποίησε από την 1η Νοεμβρίου έως και την 19η Νοεμβρίου 2015, σε εθνικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα Βίας κατά των Παιδιών, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.  Προκόπη Παυλοπούλου.

Στο Αγρίνιο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε τις δράσεις του  στην Πλατεία Δημοκρατίας, της πόλης.

Η υπεύθυνη κ. Νεκταρία Φελέκη και το εκπαιδευτικό προσωπικό της Ημερήσιας Φροντίδας από το «Χαμόγελο» που εδρεύει στα Καλύβια, ενημέρωσαν μαθητές του 5ου και του 4ου Δημοτικών Σχολείων Αγρινίου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, ενώ στη συνέχεια οι μικροί μαθητές όρθωσαν τοίχο ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών γράφοντας μηνύματα υποστήριξης σε κάθε παιδί θύμα.

Το σύνθημα που φώναξαν όλοι μαζί στο τέλος της εκδήλωσης ήταν : «Γκρεμίζω τον τοίχο, δεν φοβάμαι».

Παράλληλα να πούμε ότι, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, σε διεθνή εκστρατεία ενάντια στο φαινόμενο μαζί με άλλους 63 φορείς από 38 κράτη.

Η εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης κορυφώθηκε σήμερα  19 Νοεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Πύργο, Κόρινθο, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Αγρίνιο και Χανιά όπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών.

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε την πραγματικότητα για κάθε παιδί θύμα Κακοποίησης, στην Ελλάδα σήμερα.

«Εκατοντάδες παιδιά σήμερα κακοποιούνται από το σύστημα εξαιτίας της Έλλειψης χώρων φιλοξενίας, της Υπολειτουργίας ιδρυμάτων λόγω έλλειψης πόρων, της έλλειψης Εισαγγελέων Ανηλίκων πανελλαδικά, της καθυστέρησης διερεύνησης των καταγγελιών κακοποίησης. Παράλληλα παιδιά θύματα παραμένουν στα Νοσοκομεία, βρέφη εγκαταλείπονται σε Μαιευτικές Κλινικές, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των παιδιών που είτε επιστρέφουν στο περιβάλλον όπου κακοποιούνταν ή πιθανά δεν απομακρύνονται ποτέ από αυτό. Τεράστιες όμως και οι ελλείψεις στον τομέα της ψυχικής υγείας σε επίπεδο υποστήριξης παιδιών θυμάτων.

Θα ήθελα κλείνοντας να τονίσω ότι θα πρέπει όλοι να θωρακίσουμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους τι σημαίνει κακοποίηση, πως μπορούν να προφυλαχθούν και ποια είναι τα δικαιώματά τους. Κινδυνεύουμε να συνηθίσουμε ακόμα και την Κακοποίηση των παιδιών μας όπως τόσα άλλα που πλέον έχουμε αποδεχτεί».

Στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από 1/1/2015 έως και 31/10/2015:

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 784 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Εκ των οποίων το 98% ανώνυμες & μόνο 2 % επώνυμες. Οι καταγγελίες αφορούσαν στο σύνολό τους 1.545 παιδιά εκ των οποίων:

728 (47%) αγόρια

663 (43%) κορίτσια

154 (10%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο

Σε ποσοστό 40% τα παιδιά ήταν από 0 έως 6 ετών!

Σε ποσοστό 48% τα παιδιά υφίσταντο σωματική κακοποίηση!

Σε ποσοστό 92% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε 95 επιτόπιες παρεμβάσεις για 137 παιδιά. Μετά την επιτόπια παρέμβαση και τη διενέργεια κοινωνικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι από τα 137 παιδιά τα:

112 (82%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον

14 (10%)είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών

11 (8%) είχαν ανάγκη άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας

Σε ποσοστό 41,5% τα παιδιά ήταν από 0 έως 6 ετών!

Από  το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον 7 (5%) παιδιά μένουν σε Σπίτια του Οργανισμού.

Στους 9 μήνες λειτουργίας του, «Το Σπίτι του Παιδιού» στήριξε 189 παιδιά καθώς και τους γονείς ή φροντιστές τους.

Πληροφορίες από hamogelo.gr

πηγη http://kalyvia.gr/