Προειδοποίηση για τσουνάμι στον Πατραϊκό υπήρξε λίγα λεπτά μετά τον χθεσινό μεγάλο σεισμό των 6,1 ρίχτερ που χτύπησε την Λευκάδα και ταρακούνησε σχεδόν την μισή χώρα !

Μοιάζει απίστευτο , αλλά είναι ωστόσο πραγματικότητα. Σύμφωνα με αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες του tempo24.gr η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε –από την Αθήνα- επείγον έγγραφο, όπου ανέφερε πως βάση των στοιχείων που είχαν συλλέξει, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι στον πατραϊκό κόλπο , που ενδεχομένως να έπληττε τα παράλιά του !

Οι πληροφορίες προέρχονταν , όπως ενημέρωναν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, από τις σχετικές μετρήσεις που είχαν γίνει από αρμόδια ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Το έγγραφο έφθασε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του tempo24.gr, δεν κοινοποιήθηκε ευρέως , καθώς θεωρήθηκε πως η διαρροή της πληροφορίας θα προκαλούσε πανικό.

Εκτιμήθηκε πως σωστά δόθηκε η ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , μετά τις επιστημονικές μετρήσεις που είχαν προηγηθεί, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε ,δεδομένου ότι οι καταστάσεις που θα δημιουργούντο από τους πανικοβλημένους πολίτες θα ήταν ανεξέλεγκτες.

Μηχάνημα στο Αίγιο

Αλλωστε όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τον Πατραϊκό κόλπο έχουν αποδείξει πως δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο , παρά μόνο στον Κορινθιακό κόλπο (με απειροελάχιστες πιθανότητες και μικρής κλίμακας τσουνάμι).

Γι αυτό και όπως είχε προ διημέρου γράψει το tempo24.gr θα τοποθετηθεί , μετά την συμφωνία που υπήρξε, σε έκταση του Λιμενικού Ταμείου Αιγίου μία νέα πειραματική συσκευή χαμηλού κόστους για την καταγραφή της στάθμης της θάλασσας, που θα προειδοποιεί έγκαιρα για επερχόμενο τσουνάμι

Είναι συσκευή που κατασκεύασαν  επιστήμονες του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Center-JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρώτες τέσσερις συσκευές εγκαταστάθηκαν ήδη τον Οκτώβριο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία (από δύο σε κάθε χώρα), ενώ άλλες 16 θα εγκατασταθούν στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το JRC, μία από αυτές θα τοποθετηθεί στο Αίγιο, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 

http://www.tempo24.gr/