Όπως είναι γνωστό το Ιστορικό Μουσείο του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού της “Διεξόδου” στεγάζεται στο προεπαναστατικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την ΕΞΟΔΟ Στρατηγού Αθανασίου Ραζη-Κότσικα.

Με το δεδομένο αυτό κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στους χώρους του ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Έτσι λοιπόν και φέτος, δηλαδή κατά την σχολική χρονιά 2015 – 2016, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για ομάδες μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου καθώς και του Νηπιαγωγείου, με την προϋπόθεση να μην υπερβαίνουν τα 23 άτομα ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κατά την επίσκεψή τους στη “Διέξοδο”, αφού ξεναγηθούν στα εκθέματα του Ιστορικού Μουσείου, μπορούν κατόπιν συνεννόησης με την Γραμματεία, να συμμετάσχουν στα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται υπεύθυνα από πέντε εξειδικευμένους παιδαγωγούς συντονιστής των οποίων είναι ο φιλόλογος – Μcs Διαχείρισης Πολιτιστικών Μονάδων Γρηγόρης Δουλιώτης.

Ο χαρακτήρας των προγραμμάτων είναι συμμετοχικός, παιδοκεντρικός και μαθησιακός και στοχεύει στην καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας των μαθητών καθώς επίσης και στην ευρύτερη γνωστική και ψυχοκινητική τους ενεργοποίηση.

Κύριος σκοπός των συγκεκριμένων προγραμμάτων της “Διεξόδου” αποτελεί η εξοικείωση των μαθητών με σημαντικές ιστορικές πτυχές της ένδοξης ιστορίας του Μεσολογγίου, αλλά και της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τα προγράμματα, που αυτή την περίοδο υλοποιούνται, είναι τα εξής:

– «Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και οι Αγωνιστές της περιόδου 1821-1930» για μαθητές νηπιαγωγείων.

– «Γνωρίζουμε το Μεσολόγγι και τον Αθανάσιο Ραζή – Κότσικα» για μαθητές Α΄ και Β΄ Δημοτικού.

– «Η Ιστορία του Μεσολογγίου και το χρονικό της περιόδου των δύο πολιορκιών 1822-1826» για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.

– «Ο Οπλισμός και η Ένδυση κατά την περίοδο των πολιορκιών και Λαογραφικά στοιχεία της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης 1821-1830» για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή τις λεπτομέρειες ως προς τον χρόνο του κάθε ενός προγράμματος, την δομή και τον μαθησιακό κορμό τους, τα οπτικοακουστικά μέσα που χρησιμοποιούνται και τέλος για τον καθορισμό ραντεβού ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί με την γραμματεία του Ιστορικού Μουσείου ή στο τηλέφωνο 26310 51260 κάθε μέρα από τις 11 το πρωί έως 1 το μεσημέρι (εκτός Δευτέρας και Τρίτης)

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα  “Πολιτιστική Βιβλιοθήκη Διέξοδος”

aixmi-news.gr