Δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων Περιφερειών η Δυτική Ελλάδα, σχετικά με την παραλαβή 51 νέων ασθενοφόρων, οι συμβάσεις για την προμήθεια των οποίων υπεγράφησαν με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 3 εκ. ευρώ.

Όπως είχε γράψει η «Σ» από το προηγούμενο Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, παρά τις παρεμβάσεις τόσο της Διοίκησης του ΕΚΑΒ, όσο και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα να «τρέξει» ο διαγωνισμός, ώστε να αποκτηθούν σύγχρονα ασθενοφόρα, προκειμένου να αντικατασταθεί ο «γερασμένος» στόλος του ΕΚΑΒ Δυτικής, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως η προμήθεια μηχανοκίνητου εξοπλισμού για ακόμα μια φορά «ναυάγησε» με συνέπεια η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Ηλεία να συνεχίσουν επ’ αόριστον να πορεύονται με τα υπάρχοντα μέσα.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Σ», μετά από καταγγελίες εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αγρινίου, είχε αναδειχθεί η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόσο νευραλγικός τομέας για την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και άμεσης επέμβασης, αφού από το σύνολο των 6 ασθενοφόρων τα 2 βρίσκονται «παροπλισμένα» λόγω μηχανικών προβλημάτων.

Οι περιοχές που θα κατανεμηθούν τα 51 νέα ασθενοφόρα είναι: Κρήτη (25 οχήματα), Δυτική Μακεδονία (14 οχήματα), Β. Αιγαίο (2 οχήματα) και Πελοπόννησος (10 οχήματα).

Με την υπογραφή των συμβάσεων, μεταξύ του ΕΚΑΒ και της αναδόχου εταιρείας Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε, ολοκληρώνεται μέρος του διαγωνισμού για τις ανάγκες της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Παραρτημάτων του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο διαγωνισμός αφορούσε στην αγορά 167 ασθενοφόρων και 19 Κινητών Μονάδων, αρχικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ για τις 13 Περιφέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Δεκεμβρίου υπεγράφησαν αντίστοιχες συμβάσεις για την προμήθεια 39 ασθενοφόρων για τέσσερις ακόμη Περιφέρειες.

Πιο συγκεκριμένα αφορούσαν τις Περιφέρειες, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (14 οχήματα), Ν. Αιγαίου (8 οχήματα), Ηπείρου (11 οχήματα) και Ιονίων Νήσων (6 οχήματα) με συνολικό κόστος 2,3 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχει συμβασιοποιηθεί η προμήθεια 90 ασθενοφόρων, συνολικού κόστους 5,3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των 96 οχημάτων και κινητών μονάδων για τις υπόλοιπες πέντε Περιφέρειες, δηλαδή της Αττικής (30 οχήματα και 15 Κινητές Μονάδες), της Κεντρικής Μακεδονίας (9 οχήματα και 4 Κινητές Μονάδες), της Θεσσαλίας (13 οχήματα), της Στερεάς Ελλάδας (10 οχήματα) και της Δυτικής Ελλάδας (15 οχήματα) γίνονται προσπάθειες ένταξης της δαπάνης αυτής, στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 με επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και πιο συμφέροντες οικονομικούς όρους. Ζήσε Μάη μου δηλαδή…

Και όλα αυτά την ώρα που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, αν και είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ το έργο της προμήθειας των 15 ασθενοφόρων, η ολιγωρία της Κεντρικής Διοίκησης είχε ως συνέπεια να απενταχθεί και να «χαθούν» αφενός τα χρήματα και αφετέρου η ευκαιρία για άμεση αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου.

 

http://sinidisi.gr/