Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» οργανώνουν ενημερωτικές δράσεις και ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, η συγκεκριμένη Ημερίδα απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του γύρω από τα θέματα που άπτονται τη μετάδοση,  τα συμπτώματα και τις συνέπειες που προκαλεί ο ιός του AIDS.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι  «checkpoint» και ενημέρωση, διάθεση έντυπου υλικού και προφυλακτικών των σπουδαστικών κοινοτήτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από  έμπειρο προσωπικό του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας με τη βοήθεια της Κινητής Μονάδας της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το πρόγραμμα που θα γίνουν οι επισκέψεις είναι το παρακάτω:

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το αναοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Η μετάδοση της ασθένειας δύναται να γίνει μέσω της χωρίς προφύλαξης σεξουαλικής επαφής ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIVοροθετικό άτομο και με μία HIVοροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο ιός ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο ιός του AIDS δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και δεδομένου ότι οι φορείς και οι ασθενείς που πάσχουν από AIDS αυξάνονται δραματικά σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στην ενημέρωση του κάθε πολίτη προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον ατομικό τρόπο πρόληψης και  προφύλαξης, ώστε να μειωθεί η συνολική εξάπλωση της ασθένειας που προσβάλλει την  ανθρώπινη ανοσοεπάρκεια.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  1. Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου θα γίνει επίσκεψη της κινητής Μονάδας στα ΤΕΙ που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και ειδικότερα: 9 π.μ. – 11 π.μ. στο ΤΕΙ Αμαλιάδας και 12 μ. – 2 μ.μ. ΤΕΙ Πύργου.
  2. Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη της κινητής Μονάδας στα ΤΕΙ στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και συγκεκριμένα: 9 π.μ. – 11 π.μ. στο ΤΕΙ Αιγίου και 12 μ. – 2 μ.μ. στο ΤΕΙ Πατρών.
  3. Το απόγεμα της ίδιας ημέρας (δηλαδή 2 Δεκεμβρίου) και ώρα 6 – 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα,  ημερίδα αφιερωμένη στα θέματα που άπτονται του AIDS. Συγκεκριμένα τίτλος της ημερίδας είναι: «Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας για τον ιό HIV/AIDS».
  4. Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου θα γίνει η επίσκεψη της κινητής Μονάδας στα ΤΕΙ της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα: 9 π.μ. – 11 π. μ. στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και 12 μ. – 2 μ.μ. στο ΤΕΙ Αντιρρίου.