Παρέμβαση προς την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φωτίου Θεανώέκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας όσον αφορά τη μείωση κατά 40% της επιχορήγησης Β’ Εξαμήνου στην Περιφέρεια για δαπάνες λειτουργίας των πάσης φύσεως προνοιακών ιδρυμάτων ΝΠΙΔ.

Σε επιστολή του προς την Υπουργό ο κ. Κατσιφάρας επισημαίνει τη διαπίστωση πως η επιχορήγηση έχει περικοπεί κατά 40% από την ήδη μειωμένη προηγούμενη απόφαση, ενώ δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι έχουν προστεθεί στην κατανομή της επιχορήγησης τέσσερα προνοιακά ιδρύματα (Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης & Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Ε.Κ.Α.ΜΕ) Αιγίου, Άσυλο Ανιάτων & Κατάκοιτων Γερόντων «Η Νέα Βασιλειάς» με έδρα τα Λαστέϊκα Πύργου, Κοινωφελές Ίδρυμα Άσυλο Ανιάτων-Γηροκομείο «Παναγία η Καθολική» με έδρα τη Γαστούνη και Κοινωφελές Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων- Κατάκοιτων Γερόντων «Παναγία Βλαχέρνα» με έδρα την Κυλλήνη).

«Αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση που διέπει την χώρα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εθνικούς και περιφερειακούς προϋπολογισμούς, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης σε όλους τους τομείς και στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει την κοινωνία εγκρίνοντας αποφάσεις για μεταφορά χρηματικών ποσών από τα ταμειακά διαθέσιμά της προκειμένου να συμβάλει στην ανακούφιση και στήριξη των πολιτών (καταβολή οικογενειακών επιδομάτων, επιδότηση σίτισης κάρτας αλληλεγγύης κ.α.)» σημειώνει ο Περιφερειάρχης: « Οι διαρκείς όμως μειώσεις που υφίστανται οι επιχορηγήσεις των προνοιακών ιδρυμάτων τα τελευταία τρία έτη οδηγούν αναπόφευκτα στην υποβάθμιση και υπολειτουργία τους, με δραματικό αντίκτυπο στην υγεία και διαβίωση των περιθαλπόμενων πολιτών. Ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα προνοιακά ιδρύματα αντιμετωπίζουν ζητήματα λειτουργικότητας και καταβολής δεδουλευμένων στο προσωπικό τους».

Κλείνοντας την επιστολή ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας παρακαλεί την αναπληρώτρια Υπουργό προκειμένου να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να υπάρξει συμπληρωματική χρηματοδότηση των προνοιακών ιδρυμάτων.