Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου κρούει ο Δήμαρχος Αγρινίου

Την άμεση επαναλειτουργία της Αεροπορικής Βάσης του Αγρίνιου, η οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ως Σταθμός δύο τουλάχιστον Πυροσβεστικών Αεροσκαφών τύπου PZL, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, διεκδικεί, με επιστολή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο Δήμαρχος Αγρινίου, τονίζοντας ταυτοχρόνως τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στη διάθεση προς την Αυτοδιοίκηση των σχετικών με την Πολιτική Προστασία κονδυλίων, ενόψει του καλοκαιριού.

Ο κ. Παπαναστασίου, υπογραμμίζει ότι το Αγρίνιο, με το μεγαλύτερο περιαστικό δάσος (6.000 στρεμμάτων) στην Αιτωλοακαρνανία, συγκαταλέγεται στις περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, άρα και σε αυτές με τον υψηλότερο κίνδυνο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, και υπενθυμίζει ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό επιχειρησιακό ρόλο, τόσο στην άμεση και αποτελεσματική πυρόσβεση, όσο και κυρίως, στην πρόληψη μέσω εναέριων περιπολιών, οι οποίες έχουν αποβεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, σωτήριες. Πολύ περισσότερο όταν η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, το ανάγλυφο της περιοχής και οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από την έδρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την άμεση επέμβαση των επίγειων δυνάμεων, οι οποίες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των δεκάδων πυρκαγιών που σημειώνονται κάθε καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αγρινίου, στην επιστολή του, σημειώνει με έμφαση την γενικότερη απουσία κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που πιστοποιείται, μεταξύ άλλων, και από τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στη διάθεση των σχετικών κονδυλίων προς τους Δήμους, ανάμεσά τους και το Αγρίνιο, με αποτέλεσμα, ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας να μην έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ επιχορήγησης για τη θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς:

1) κ. Νικόλαο Τόσκα,

Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης

2) κ. Γιάννη Καπάκη,

Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Κοινοποίηση:

1) κ. Πάνο Καμμένο

Υπουργό Εθνικής Άμυνας

2) Βουλευτές Νομού Αιτ/νίας

3) Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος

Δύο εβδομάδες υπολείπονται για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου) και ο Δήμος Αγρινίου ακόμη αναμένει την χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να ξεκινήσουν οι δράσεις πυροπροστασίας από την Πολιτική Προστασία, για την θωράκιση της περιοχής. Η καθυστέρηση καταβολής του ποσού δημιουργεί μία ανασφάλεια, καθώς πέρυσι στις αρχές Απριλίου είχαν ήδη ξεκινήσει δράσεις και παρεμβάσεις στον τομέα της πρόληψης.

Επιπροσθέτως, σε σύσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, με θέμα τον σχεδιασμό δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου εκφράστηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες (Περιφέρεια, Πυροσβεστική Υπηρεσία κ.τ.λ) η ανησυχία ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή μας, λόγω του γεγονότος ότι η λειτουργία της Αεροπορικής Βάσης του Αγρινίου, η οποία λειτουργούσε ως Σταθμός δύο (2) Πυροσβεστικών Αεροσκαφών PZL, ανεστάλη κατά την περυσινή περίοδο.

Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι, ο Δήμος Αγρινίου είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Αιτ/νίας, με έκταση 1246,65 τ.χλμ. και με το μεγαλύτερο περιαστικό δάσος, 6.000 στρεμμάτων.

Επιπροσθέτως, κάθε χρόνο έχουμε στην περιοχή μας μεγάλο αριθμό δασικών πυρκαγιών, ενώ η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, το ανάγλυφο της περιοχής και οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από την έδρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την άμεση επέμβαση των επίγειων δυνάμεων.

Με βάση τα ανωτέρω, κρίνεται επιτακτική η άμεση επαναλειτουργία της Αεροπορικής Βάσης του Αγρίνιου (η οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις), ως Σταθμός δύο (2) Πυροσβεστικών Αεροσκαφών PZL κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό επιχειρησιακό ρόλο στην άμεση και αποτελεσματική πυρόσβεση. Απαραίτητη, τέλος, κρίνεται η παρουσία τους κατά τις μέρες υψηλού κινδύνου (το Αγρίνιο συγκαταλέγεται στις περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο) για τη διενέργεια εναέριων περιπολιών, οι οποίες έχουν αποβεί σε πολλές περιπτώσεις σωτήριες.

 

http://sinidisi.gr/