Σε ηλικία μόλις 63 ετών έφυγε από τη ζωή χθες, Παρασκευή, απόγευμα ο πρωτοπόρος εικαστικός, Χάρης Λάμπερτ. Η είδηση της απώλειας του γνωστού δημιουργού με κυρίαρχο στίγμα στο κίνημα της pop art στην Ελλάδα προκάλεσε θλίψη στους συναδέλφους του καλλιτέχνες καθ’ ότι ιδιαίτερα αθόρυβα αντιμετώπισε τον τελευταίο χρόνο το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε.

Οι συνάδελφοι του που τον γνώριζαν μιλούν για έναν γλυκό και καλό άνθρωπο με σπάνια ευγένεια που δεν του έλειπε ποτέ το χαμόγελο.

Εφευρετικός, πειραματιστής, ανήσυχος, πρωτοπόρος αλλά και αντισυμβατικός ο Χάρης Λάμπερτ αποτελεί κυρίαρχη μορφή του κινήματος της pop art στην Ελλάδα. Γνήσιος κοσμοπολίτης με επιρροή από κάθε χώρα όπου έζησε και εργάστηκε (Ν. Ζηλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία) με έμφυτη ευγένεια, τολμηρός και ανεξάντλητος, δημιούργησε μια δική του πραγματικότητα με ιδιαίτερη καθαρή προσωπική γραφή.

Επίκεντρο της έρευνας και θεματολογίας του υπήρξε ο Άνθρωπος.

Οι σημαντικότερες φάσεις της ζωγραφικής του ήταν η new pop art (Παρίσι 1981), με εικόνες από την καταναλωτική κοινωνία και πιο συγκεκριμένα από τη διαφήμιση, τη μόδα, τα computer graphics, τα σινερομάντζα, την jazz, την rock, αλλά κυρίως την pop μουσική, τον κινηματογράφο και τα comics.

Συνέχισε με την spiritual pop (Τόκυο, Μαδρίτη 1987) που επινοήθηκε ως διάδοχη κατάσταση της new pop, και με εικαστικές διασκευές σε έργα του Velasquez, του Rubens και του Michelangelo, ενώ ολοκλήρωσε την πορεία του με την new renaissance (Λευκωσία, Τόκυο 1993) εστιάζοντας κυρίως στην προσωπογραφία καθημερινών ανθρώπων και συνδυάζοντας πτυχές της σύγχρονης τεχνολογίας black light (υπεριώδης ακτινοβολία)  με κλασσικές και ουμανιστικές αξίες.

Η τελευταία του έκθεση είχε γίνει πριν από περίπου ένα χρόνο στο Radisson Blue Park Hotel.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 14.30 στο Δημοτικό Κοιμητήριο Νέας Φιλαδέλφειας.