Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια άσκησε η Εισαγγελέας Αμαλιάδας σε βάρος τεσσάρων ατόμων, για τον πνιγμό 78χρονου στο αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου.

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά δύο αιρετών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, οι οποίοι έχουν εκλεγεί και στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, κατά ενός πρώην αιρετού στο δήμο Ήλιδας και κατά ενός υπαλλήλου της περιφερειακής ενότητας Ηλείας.

Πρόκειται για το περιστατικό που είχε σημειωθεί στις 20 Ιουνίου του 2011 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 78χρονος που καταγόταν από την Οινόη Πηνείας.

Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε μεταβεί για μπάνιο στην περιοχή του Παλουκίου και λίγο πριν την αναχώρησή του προσέγγισε σημείο στο αλιευτικό καταφύγιο, κοντά στο σημείο που ελλιμενίζονται τα σκάφη, προκειμένου να πλύνει τα πόδια του. Ωστόσο, στο σημείο υπήρχε γλίστρα με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του, ο ηλικιωμένος έπεσε μέσα στο νερό και αυτό οδήγησε στον πνιγμό του.

Η οικογένειά του και πιο συγκεκριμένα η κόρη του στράφηκε στη δικαιοσύνη αναζητώντας ευθύνες για το θάνατο του πατέρα της, καθώς στο σημείο δεν είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, ούτε υπήρχε προειδοποιητική πινακίδα για μην προσεγγίζουν οι λουόμενοι το συγκεκριμένο τμήμα του αλιευτικού καταφυγίου.
Η υπόθεση βρισκόταν στο στάδιο της προανάκρισης και προ ημερών ασκήθηκε η ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων προσώπων σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραπέμπεται να εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας.
Γι’ αυτό ‘πάγωσε’ και ο καθαρισμός του διαύλου
Η συγκεκριμένη υπόθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ‘φρενάρει’ τα τελευταία δύο χρόνια και τη νυν δημοτική αρχή Ήλιδας, προκειμένου να προχωρήσει το έργο καθαρισμού του διαύλου του αλιευτικού καταφυγίου.
Ως γνωστόν το αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου είναι «ορφανό» από φορέα διαχείρισης και όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο νυν Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια στο αλιευτικό καταφύγιο, αφενός γιατί δεν είναι ο φορέας διαχείρισής του, αφετέρου γιατί με την εκκρεμότητα που υπάρχει αναφορικά με τον πνιγμό και την προσφυγή των συγγενών του εκλιπόντος στη δικαιοσύνη, η οποία παρέμβαση στο καταφύγιο θα σηματοδοτήσει και την αναγνώριση της ευθύνης από την πλευρά του δήμου.
Γι’ αυτό και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες από την δημοτική αρχή Ήλιδας, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και τα προβλήματα που σχετίζονται με την ερμηνεία των νόμων, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του καταφυγίου.

Πηγή:.patrisnews.com , tempo24.gr