Ένα «καταφύγιο» για τον χειμώνα που έρχεται ψάχνει απεγνωσμένα μια άπορη οικογένεια από την Ηλεία, η οποία έχει χτυπηθεί βάναυσα από την κρίση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει μια στέγη.

Ο Χαράλαμπος Αβράμης, 38 ετών, από την τοπική κοινότητα Κλινδιά της δημοτικής ενότητας Ωλένης το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της ανεργίας και ζητά από τις αρμόδιες αρχές μια λύση για να μπορέσει να βρει μια στέγη για τα τρία του παιδιά και την σύζυγό του.

Ο άνεργος οικογενειάρχης θα πρέπει μέχρι τον επόμενο μήνα, να εγκαταλείψει το σπίτι στο οποίο φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια καθώς οι ιδιοκτήτες του, θα το χρησιμοποιήσουν για ανακαίνιση προκειμένου να μείνουν οι ίδιοι στο χώρο.

Όπως καταγγέλλει ο 38χρονος, παρά τις εκκλήσεις του στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πύργου και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας μέχρι τώρα βρίσκει κλειστές πόρτες, καθώς δεν μπορεί να αποκτήσει το λυόμενο που θέλει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του.

«Δεν έχω χρήματα να νοικιάσω και ζητώ μόνο ένα λυόμενο για να μπορέσω να στεγάσω την οικογένειά μου τώρα που θα πρέπει να φύγω από αυτό το σπίτι. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με μεγάλες δυσκολίες», αναφέρει ο Χαράλαμπος Αβράμης στην τοπική εφημερίδα Πατρίς.

Οι συνθήκες στις οποίες προσπαθεί να επιβιώσει το φτωχό νοικοκυριό είναι ούτως ή άλλως άθλιες, ωστόσο ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δραματικός. Μέχρι σήμερα, είχαν ένα κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω και τα μικρά παιδιά του ζούσαν αξιοπρεπώς παρά τις αντιξοότητες.

Πλέον, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αφού θα μείνουν χωρίς σπίτι ενώ στην περιοχή της Ηλείας δεν υπάρχουν προοπτικές, ούτε για την ανεύρεση εργασίας ούτε για να μπορέσει να βρει εκεί ένα άλλο κατάλυμα.

Τα τρία παιδιά του Χαράλαμπου και της συζύγου του Άννας, ηλικίας μόλις 9, 6 και 4 ετών αντίστοιχα, πολλές φορές μένουν νηστικά, καθώς για αρκετές ημέρες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τρόφιμα.
Τα 750 ευρώ που λαμβάνει κάθε τρίμηνο ο άνεργος πατέρας ως πολυτεκνικό επίδομα, δεν φτάνουν να καλύψει ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

«Είμαι άνεργος και εγώ και η γυναίκα μου και ζούμε με 750 ευρώ ανά τρίμηνο που παίρνουμε επίδομα πολύτεκνου. Δεν έχουν τα παιδιά να φάνε μερικές μέρες καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν.

Ο θείος μου είναι συνταξιούχος και τώρα θα έλθει με την οικογένειά του να μείνει στο σπίτι το οποίο μου είχε παραχωρήσει προσωρινά για να μένω. Δεν έχουμε που να πάμε. Μόνο ένα λυόμενο ζητάμε για να μπορέσουμε να μείνουμε. Έρχεται χειμώνας. Που θα πάω να μείνω;
Θα πρέπει σε είκοσι μέρες να φύγω από το σπίτι», αναφέρει ο Χαράλαμπος που τρέμει από φόβο για τις δύσκολες ημέρες που τους περιμένουν.

Προσπάθειες για την ανεύρεση ενός λυομένου για τη οικογένεια έχει κάνει και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κλινδιά, Σπύρος Γκάτσης, αλλά τον ενημέρωσαν πως δεν το δικαιούται αν δεν είναι σεισμοπαθής ή πλημμυροπαθής.

800 οικογένειες αναξιοπαθούντων

Περισσότερες από 800 είναι οι οικογένειες αναξιοπαθούντων στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου που λαμβάνουν οικονομική και υλική υποστήριξη από το τοπικό Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.

Δικαιούχοι που εξυπηρετούνται από τη δομή είναι οι οικογένειες του δήμου Πύργου που η οικονομική κρίση τις έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του δήμου Πύργου, κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, την θεάρεστη προσπάθεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου στηρίζουν μεταξύ άλλων η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας αλλά και γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες η αντιδήμαρχος μαζί με την κοινωνική λειτουργό του Κοινωνικού Παντοπωλείου, παρέδωσαν στην πλειοψηφία των δικαιούχων τρόφιμα ενόψει Δεκαπενταύγουστου ενώ από χθες λειτουργεί κανονικά προς εξυπηρέτηση των πολιτών που χρήζουν βοήθειας και στήριξης.

 

kontranews.gr