Μπορεί χθες να ξεκίνησε η αποκομιδή των σκουπιδιών στον Πύργο, όπου έχουν συσσωρευτεί πάνω από 2.000 τόνοι απορριμμάτων, θεωρείται όμως βέβαιο ότι και τα Χριστούγεννα οι δρόμοι δεν θα έχουν καθαρίσει.

Η εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί με το ΧΥΤΑ της Παλαίρου, ξεπεράστηκε (με καθυστέρηση 10 και πλέον ημερών) και πλέον από χθες ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια προς τη Βόνιτσα. Το ζήτημα ωστόσο είναι, ότι οι ποσότητες που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Δήμου Πύργου και ΧΥΤΑ Παλαίρου, τελειώνουν καθώς απομένουν μόλις 700 τόνοι, κατά πολλοί λιγότεροι απ’ όσους υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή σωρευμένοι στον Πύργο και τα χωριά, αναφέρει το patrastimes.gr.

Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Σεϊντής, βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με νόμιμους ΧΥΤΑ προκειμένου να υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις χωρίς για την ώρα να έχουν επίσημες απαντήσεις για τον αν θα δεχτούν ή όχι τα σκουπίδια του Δήμου.

Με τις διαδικασίες, όπως έχει αποδειχτεί όλους αυτούς τους μήνες, να είναι χρονοβόρες, κάλλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι δημότες δε θα ξεφύγουν από τον εφιάλτη έως ότου τουλάχιστον τεθεί σε εφαρμογή η ενδιάμεση λύση.

«Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε και δεν θα έχουμε σκουπίδια τις γιορτές» επισήμανε ο κ. Σεϊντής. Tόνισε ότι η αποκομιδή ξεκίνησε, δίνοντας προτεραιότητα στον απεγκλωβισμό των σχολικών μονάδων του Πύργου και των δημοτικών διαμερισμάτων, ενώ απηύθυνε και έκκληση προς όλους τους δημότες να μην βάζουν φωτιά στα σκουπίδια, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή, εγκληματική.

«Και χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε εμπρησμούς σε κάδους ανακύκλωσης στην πλατεία Ηφαίστου στα Χαλικιάτικα και μάλιστα διενεργείται προανάκριση για αυτό. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι η καύση σκουπιδιών είναι εγκληματική για τη δημόσια υγεία καθώς εκλύονται τοξικά αέρια. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν έχει δικαίωμα να καταστρέφει περιουσία του δήμου και θα προσπαθήσουμε με όποιο μέσο έχουμε να τη διαφυλάξουμε. Αυτές οι ενέργειες δε βοηθάνε, τουναντίον βλάπτουν την υγεία σε συνδυασμό με την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την παραμονή των σκουπιδιών» είπε.

(Φωτογραφία αρχείου)