Όσοι γνωρίζουν έστω και σπαστά αγγλικά αποδεικνύονται πολύτιμα πρόσωπα αυτές τις ημέρες στους καταυλισμούς. Ωστόσο μια 17χρονη κοπέλα αποδείχθηκε πραγματικός θησαυρός για πρόσφυγες, εθελοντές και αστυνομία καθώς είναι Αφγανή που ήρθε πριν πολλά χρόνια στη Λάρισα. Στα 10 της έκανε το ταξίδι Ιράν, Τουρκία και μετά ελληνικά νησιά. Αθήνα και έπειτα Λάρισα θυμάται συνεχίζει, «η μόνη μας διαφορά είναι πως εμείς δεν καθίσαμε τόσο πολύ σ” ένα μέρος όσο είχαν μείνει αυτοί».

Κάθε δύο λεπτά διακόπτουν την κουβέντα μας ανυπόμονοι πρόσφυγες. Αγωνιούν και ψάχνουν τρόπους να μάθουν. Όλοι ψάχνουν τη Μαρία – Σομάγια Αλάουι που επί πολλές ώρες προσπαθεί να τους εξυπηρετήσει όπως μπορεί «Η μεγαλύτερη αγωνία τους είναι να φύγουν για μια καλύτερη χώρα. Στο Αφγανιστάν δεν ξέρουν αν θα επιβιώσουν. Τώρα έχουν γίνει χειρότερες οι συνθήκες», λέει και θυμάται:

«Εκεί δεν είναι να ζεις με τίποτα. Δεν μας άφηναν να πάνε σχολείο, οι άνδρες σκοτώνονται και τα παιδάκια δουλεύουν. Διαλέγω Λάρισα και πάλι Λάρισα» λέει με χαμόγελο και άπταιστα Ελληνικά. Μαθήτρια Β” Γυμνασίου πηγαίνει στο 5ο Γυμνάσιο της Λάρισας. «Όλοι θέλουν να πάνε Γερμανία αλλά δεν ξέρουν πώς είναι τα πράγματα εκεί. Άκουσαν λέει πως είναι τέλεια. Εγώ από την εμπειρία μου βλέπω πως στην Ελλάδα υπάρχει τόσος καλός κόσμος που μπορεί να τους βοηθήσει σε πρώτη φάση και να βρούνε τον δρόμο τους». Κανείς δεν την ακούει όμως. «Germany – Germany» λένε και ψάχνουν τη γη της επαγγελίας…

Πηγή: thessalianews.gr