Ο αγώνας που ξεκίνησε από το 2011 με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων και πλέον είναι μία δικαίωση για τη μάχη που δόθηκε καθημερινά, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατασκευή του πολυώροφου κτιρίου, παρά τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονταν κατά καιρούς.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την αιρετή Περιφέρεια, σε εκείνη την πρώτη σύσκεψη το Σεπτέμβριο του 2011, η αναβάθμιση του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα τέθηκε ως προτεραιότητα για εμάς. Σχεδιάσαμε, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και αντιμετωπίσαμε τα όποια προβλήματα. Πλέον τις επόμενες ημέρες παραδίδεται ένα σύγχρονο κτίριο, αναβαθμισμένο ενεργειακά και λειτουργικό στους πολίτες, με σύγχρονο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό που θα συμβάλλει στην “ανακούφιση” και των υπολοίπων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της ευρύτερης περιοχής και θα παρέχονται και πολύ καλύτερες υπηρεσίες» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Και καταλήγει ο κ. Κατσιφάρας: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την πολιτική προτεραιότητα».

Να σημειωθεί πως έχει ξεκινήσει η διοικητική παραλαβή του πολυώροφου κτιρίου του Νοσοκομείου, μετά τον ορισμό της Επιτροπής. Εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 20 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψιν ότι θα πρέπει να καταγραφεί πλήρως, ο ιατρικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

Η υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και οι ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η πορεία του έργου – Ημερομηνίες ορόσημο

  • 2011 (14 Σεπτεμβρίου) – Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη ΔΕΠΑΝΟΜ, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και τις υπηρεσίες Υγείας. Τέθηκε ηπροτεραιότητα της Περιφέρειας για αναβάθμιση του υγειονομικού χάρτη και εξετάστηκε η δυνατότητα ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα των νοσοκομείων «Αγίου Ανδρέα» Πατρών και Αγρινίου.
  • 2011 (27 Σεπτεμβρίου) – Υπεγράφη η απόφαση ένταξης στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – ΕΣΠΑ 2007-2013 από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, προϋπολογισμού 20.739.217 ευρώ, με φυσικό αντικείμενο τον κτιριακό, ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό. Είναι η πρώτη πράξη ένταξης έργου που δηλώνει την πολιτική βούληση της αιρετής Περιφέρειας.
  • 2013 (31 Οκτωβρίου)Υπεγράφη η σύμβαση από τη ΔΕΠΑΝΟΜ με την ανάδοχο εταιρία μετά από μία δύο ετών χρονοβόρα διαγωνιστική διαδικασία και ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής του σεισμόπληκτου 7όροφου κτιρίου και η προμήθεια του εξοπλισμού.
  • 2015 – Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή για την έγκαιρη προετοιμασία των Υπουργείων στην εξασφάλιση επαρκούς στελέχωσης του Νοσοκομείου σε ανθρώπινο δυναμικό (ιατρικό – νοσηλευτικό), ώστε με την ολοκλήρωση του έργου να επιτευχθεί η αναβαθμισμένη λειτουργία του ως Περιφερειακό Νοσοκομείο Τριτοβάθμιας Υγείας.
  • 2016 (Δεκέμβριος)Ολοκλήρωση του συνόλου των αντικειμένων του έργου. Μέσα σε τρία χρόνια με capital controls και δυσκολίες, αλλά με συνέπεια, διαρκή παρακολούθηση και συνεχή ροή χρηματοδότησης, το αναβαθμισμένο ενεργειακά 7όροφο κτίριο με το σύνολο του εξοπλισμού, είναι έτοιμο και ξεκινούν οι διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής.
  • 2017 (Ιανουάριος)Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι πολίτες της έχουν ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας νοσοκομειακής φροντίδας.

Είναι ένα έργο που υλοποιήθηκε σύμφωνα με το νέο Ενεργειακό Κανονισμό, που σημαίνει ειδικές μονώσεις, ηλιακούς συλλέκτες και γεωθερμικές αντλίες ώστε να διασφαλίζεται οικολογικά η ψύξη και η θέρμανση του κτιρίου, το ζεστό νερό κ.α.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο δημόσιο Νοσοκομείο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα διαθέτει σύγχρονα ενεργειακά χαρακτηριστικά.