Η απελευθέρωση νερού από το φράγμα Ευήνου προξένησε προβλήματα πέρυσι στο Μεσολόγγι

Συνεδρίασε σήμερα το πρωϊ το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την αντιπλημμυρική προστασία ενόψει του χειμώνα.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι διοικητές των Π.Υ. του νομού, των αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι δήμων και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στην εναρκτήρια τοποθέτησή της η αντιπεριφερειάρχης Χρ. Σταρακά, έκανε μια σύντομη ενημέρωση για την αντιπυρική περίοδο που πέρασε, λέγοντας ότι η καλή συνεργασία και η ετοιμότητα είχαν καλά αποτελέσματα, αφού φέτος η καμένη γη είναι κατά 52% λιγότερη από πέρυσι, παρόλο που αριθμητικά είχαμε τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών. Ενημέρωσε επίσης για την νέα εγκύκλιο που έφθασε στην Π.Ε. και αφορά στην πρόληψη από τις πλημμύρες, η οποία καθορίζει ως υπεύθυνους για τον καθαρισμό των ρεμάτων, τους δήμους στα όρια των οποίων βρίσκονται αυτά, ενώ για τους ποταμούς υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια.

Η διαπίστωση πάντως που έγινε είναι ότι οι δήμοι δεν είναι και πολύ έτοιμοι για την αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων, σε αντίθεση με την Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, παρόλο που αναγκάζεται να χρηματοδοτεί όλες τις ενέργειες από ίδιους πόρους.

Επίσης η κα Σταρακά με αφορμή το σεισμό της Λευκάδας συζήτησε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να δει σε τι βαθμό ετοιμότητας βρίσκεται η Αιτωλοακαρνανία για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου. Εκείνο που διαπιστώθηκε πάντως είναι ότι η ετοιμότητα είναι επαρκής. Στην σύσκεψη ήταν πάρων και ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Γυφτάκης, ο οποίος εστίασε κυρίως στην πρόληψη τονίζοντας ότι ο προληπτικός καθαρισμός ρεμάτων αποτρέπει πολλές πλημμύρες, οι οποίες άλλωστε μπορούν να προβλεφθούν με τα δελτία που εκδίδει η ΕΜΥ. Επίσης έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει, και η οποία είναι σε άριστο βαθμό μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, για καλύτερα αποτελέσματα. Ο κ. Γυφτάκης συνέστησε στους δήμους να διεκδικήσουν νωρίτερα τα χρήματα που τους δίνει η Πολιτεία για την Πολιτική Προστασία, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν και για την αντιπλημμυρική τους προστασία και όχι μόνο για τις πυρκαγιές.

Εκείνο που αναφέρθηκε από τον διοικητή των Π.Υ. Αιτωλ/νίας Δημ. Κοντογιάννη είναι ότι τον περασμένο χειμώνα απελευθερώθηκε μεγάλος όγκος νερού από το φράγμα του Ευήνου στον Άγιο Δημήτριο και μάλιστα απροειδοποίητα, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στην περιοχή Μεσολογγίου. Αυτή η επισήμανση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο, διότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

http://www.aixmi-news.gr/

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.