Τη θετική της γνωμοδότηση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου 2015-2019, έδωσε η Επιτροπή Διαβούλευσης που συνεδρίασε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015, υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Γιώργου Παπαναστασίου.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε τόσο στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται συνολικά η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας, όσο και στις προκλήσεις που διανοίγονται για το μέλλον του Δήμου, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων για την προώθηση των επιδιώξεων του Δήμου και των κατοίκων του.

Ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019, αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία βασίζεται σε ξεκάθαρους στόχους και υλοποιείται μέσα από στοχευμένες ενέργειες και έργα με αναφορά και αντανάκλαση στην κοινωνία.
«Το στοίχημα είναι να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στον Τόπο μέσα από μια συλλογική προσπάθεια με κέντρο τον Άνθρωπο, με ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση, εκεί στοχεύει η Δημοτική Αρχή, και μόνον έτσι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών και το Αγρίνιο θα αρχίσει να αναπτύσσεται, κερδίζοντας τη θέση που του αξίζει».
Ο Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της δημόσιας διαβούλευσης,  η οποία «κάθε άλλο παρά τυπική είναι», και τόνισε ότι ο διάλογος με τους φορείς και την Κοινωνία αποτελεί κορυφαία επιλογή και προτεραιότητα της  Δημοτικής Αρχής. «Σας θέλουμε δίπλα μας τόσο στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα όσο και σε άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Δήμο όπως : το Πάρκο η αξιοποίηση της Τριχωνίδας κ.α. Με τον διάλογο και την πολυφωνία, μέσα από τις διαφορετικές απόψεις και τη σύνθεσή τους, θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους και θα πετύχουμε το μεγάλο μας στόχο ,να κάνουμε ένα Δήμο ΤΟΠΟ ΝΑ ΖΕΙΣ. Έχουμε πλήρη επίγνωση της άποψης της Κοινωνίας για τους πολιτικούς, τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα, και προσπαθούμε καθημερινά, με έργα και στοχευμένες κινήσεις να διαψεύσουμε αυτή την άποψη», σημείωσε.

Ο κ.Παπαναστασίου αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που προκαλεί η ύφεση και τα τραγικά, όπως τα χαρακτήρισε, οικονομικά του Κράτους καθώς και στις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Η Αυτοδιοίκηση 1ου βαθμού κατάφερε να κρατήσει την κοινωνική συνοχή, αλλά όσο τα χρήματα δεν έρχονται, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε την επόμενη μέρα όπως θα θέλαμε. Θα αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε και με όπλο το όραμα μας και το μεράκι μας  για ένα Δήμο  με ταυτότητα, ανοιχτό, με καλύτερη παροχή υπηρεσιών και ποιότητα ζωής για όλους»

Με όραμα που περικλείεται στη φράση «ΑΓΡΙΝΙΟ: ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», το Επιχειρησιακό αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής και οργανωτικής – λειτουργικής ανάπτυξης του Δήμου για την περίοδο 2015-2019. Σκοπός του είναι η βελτίωση της λειτουργίας του δήμου, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες και η ανάπτυξη της περιοχής. Αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες προτεραιότητας, σε μέτρα, δράσεις και έργα, που καλύπτουν όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων αλλά και των επιδιώξεων του Δήμου για την επόμενη πενταετία.
Ενισχύει τις κοινωνικές δομές, στηρίζει τα πιο αδύναμα στρώματα που πλήττονται από τη βαθιά κρίση, προωθεί την άμεση και ποιοτική βελτίωση των παρεχοµένων υπηρεσιών, προς όλους τους δημότες, σε όποιο σημείο του Δήμου και αν ζουν ή εργάζονται.
Οι αναπτυξιακές προσπάθειες της επόμενης περιόδου στοχεύουν συγχρόνως σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, για να υπάρχει ουσιαστικό συνολικό αποτέλεσμα και πολλαπλασιαστικό κοινωνικό όφελος για τους δημότες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Η ενδογενής τοπική ανάπτυξη, η αειφόρος αστική ανάπτυξη, η ενισχυμένη ανάπτυξη της αγροτικής περιοχής, η ισόρροπη σχέση του αστικού με τον περιβάλλοντα αγροτικό χώρο, συνιστούν τις βασικές επιλογές της χωρικής ανάπτυξης για την περιοχή του Δήμου Αγρινίου.
Οι Άξονες Προτεραιότητας και τα Μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι:

ΑΞΟΝΑΣ 1:«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ»
Μέτρο 1.1. Φυσικό Περιβάλλον
Μέτρο 1.2 Οικιστικό Περιβάλλον
Μέτρο 1.3  Υποδομές – Δίκτυα

ΑΞΟΝΑΣ 2:«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»
Μέτρο 2.1. Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια
Μέτρο 2.2. Κοινωνική Μέριμνα, Κοινωνική ενσωμάτωση
Μέτρο 2.3. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση
Μέτρο 2.4. Πολιτισμός
Μέτρο 2.5. Αθλητισμός
Μέτρο 2.6.  Ισότητα φύλων & ευκαιριών

ΑΞΟΝΑΣ 3:«ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»
Μέτρο 3.1.  Οικονομικές υποδομές και δίκτυα
Μέτρο 3.2.  Οικονομικές δραστηριότητες
Μέτρο 3.3.  Προστασία του καταναλωτή.
Μέτρο 3.4.  Απασχόληση – ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.
Μέτρο 3.5.  Εθελοντισμός & ανάπτυξη σχέσεων με ΜΚΟ.

ΑΞΟΝΑΣ 4: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»
Μέτρο 4.1:   Ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον πολίτη.
Μέτρο 4.2:   Πληροφοριακά συστήματα και συστήματα βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας του δήμου.
Μέτρο 4.3:   Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου και των νομικών προσώπων του.
Μέτρο 4.4:   Οικονομικά, Δημοτική Περιουσία, Κτιριακή και Υλικοτεχνική Υποδομή.
Μέτρο 4.5:   Ανάπτυξη συνεργασιών.

Το σχέδιο δράσης είναι μια δυναμική διαδικασία αξιολόγησης, ιεράρχησης, επιλογής και προγραμματισμού των έργων.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα επιδιώκει να αποτελέσει μια δημιουργική πρόκληση που θα λειτουργήσει ως ο πόλος σύνθεσης και συντονισμού των προσπαθειών όχι μόνο του Δήμου ως οργανισμού, αλλά όλων των αναπτυξιακών φορέων, δηλαδή της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δημόσιων οργανισμών, των Ιδιωτικών φορέων και φυσικά των κατοίκων του Δήμου, για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Καζαντζής, Ανδρέας Καλαμπαλίκης, Γιώργος Μελιάδης, Μαρία Παπαγεωργίου, Χρήστος Γκούντας, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Τζιώλης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αγρινίου.
Ακόμη παραβρέθηκαν και κατέθεσαν ουσιαστικές προτάσεις, εκπρόσωποι Φορέων & Δημότες, ο κ.Παναγιώτης Τσιχριτζής, Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας,  ο κ.Κέκελος Παναγιώτης, ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Γεώργιος Κοντογιάννης,  ΓΕΩΤΕΕ, ο κ. Γεώργιος Τσέλιος,   Οικονομικό  Επιμελητήριο, ο   κ.Γεώργιος  Πολύζος ,Ομοσπονδία  Επαγγελματοβιοτεχνών , ο κ.Ιωάννης  Γιοπάνος,   Εμπορικό  Σύλλογο, ο κ. Παντελής Παπαθανάσης, Ιατρικός σύλλογος, ο κ. Ιωάννης Τσιτσέλης ,   Οδοντιατρικό σύλλογο, ο κ.Χρήστος Γκούντας   ,Φαρμακευτικό  Σύλλογο, ο κ.Περικλής  Παπασάϊκας,Αγροτικό  Συνεταιρισμός  Καινουργίου, ο κ.Ευθύμιος Κομματάς, Σύλλογο  Εργαζομένων ΟΤΑ  Ν. Αιτ/νίας, ο κ. Θεόδωρος  Χήρας, Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων  Δημοσίων Σχολείων Αγρινίου, ο κ. Νικόλαος  Σκιαδάς,  Ιστορική –Αρχαιολογική Εταιρεία, η κ. Αγγελική  Κουτσούκη,   Γ.Ε.Α, ο κ. Ηλίας  Τσιαντής,  Γ.Φ.Σ.  Παναιτωλικού, ο κ. Χρήστος  Κωστακόπουλος,  Ένωση  Ξενοδόχων, ο κ. Ανδρέας  Μπανιάς,   Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αγρινίου και οι Δημότες & Δημότισσες ο κ. Μαρούσος Νικόλαος, η κα Μαρία –Τερέζα Λιλλίου-Κουτρουμπούση,ο  κ. Κων/νος  Γκούβρας και η κα  Μαγδαληνή   Αντωνίου .

AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ: https://www.youtube.com/watch?v=XmdVcn3y_ig