Στις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα για ΑμεΑ αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Ιάσονας Φωτήλας. Αφορμή της ερώτησης του βουλευτή Αχαΐας αποτελεί ο πρόσφατος θάνατος του Αγρινιώτη, πρώην προέδρου του Συλλόγου ΑμέΑ «Η Ελπίδα», Θεόδωρου Μαδιά που κηδεύτηκε χθες.
Για τα αίτια του θανάτου εκφράζονται ερωτηματικά ενώ ο Ιάσωνας Φωτήλας αναφέρει πως «ο πρόσφατος θάνατος έγκλειστου ΑμεΑ σε σωφρονιστικό κατάστημα συνοδεύτηκε και από καταγγελίες αναφορικά με την ύπαρξη ακατάλληλων υποδομών, εξαιτίας των οποίων επιδεινώθηκε τραγικά η κατάσταση της υγείας του με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να ανταπεξέλθει. Πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν γνωστό ότι το εν λόγω άτομο είχε νοσηλευτεί και στην αντίστοιχη πτέρυγα του Κορυδαλλού χωρίς όμως αποτέλεσμα».
Αναφέρει επίσης ο βουλευτής της Αχαΐας πως σύμφωνα με καταγγελίες οι υποδομές στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι ακατάλληλες και δεν είναι γνωστό εάν απασχολείται εκεί επαρκές προσωπικό για τη φροντίδα ΑμεΑ. Για το λόγο αυτό ερωτάται εκ μέρους του ο αρμόδιος Υπουργός ποια είναι η κατάσταση σε επίπεδο επικράτειας των σωφρονιστικών καταστημάτων αναφορικά με τη στήριξη των ΑμεΑ, πόσοι ΑμεΑ είναι αυτή τη στιγμή έγκλειστοι και πώς κατανέμονται καθώς και πόσοι φροντιστές υπάρχουν. Επίσης, ερωτάται εάν υπάρχει κάποιος γενικότερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των σωφρονιστικών καταστημάτων ώστε να γίνουν φιλικά προς ΑμεΑ.
«Η προστασία της ανθρώπινης αξίας αποτελεί την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, η οποία οφείλει να μην αγνοεί και να μην αδιαφορεί για κάποιες κοινωνικές ομάδες ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη που θα τους επιτρέψουν να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο Θοόδωρος Μαδιάς απεβίωσε την 31η Δεκεμβρίου 2016 στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας εξαιτίας πνευμονικού οιδήματος. Κρατούνταν στις φυλακές Μαλανδρίνου στην Φωκίδα μετά την καταδίκη του ενώ όταν παρουσίασε πρόβλημα Υγείας μεταφέρθηκε στη νοσοκομειακή πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού. Πριν οδηγηθεί στα Φυλακές δεν αντιμετώπιζε προβλήματα πέραν της αναπηρίας που προήλθε από τροχαίο ατύχημα. Οι οικείοι του φέρονται έντονα προβληματισμένοι για τις συνθήκες διαβίωσης του στο σωφρονιστικό κατάστημα ενώ η Ελληνική Ένωση Αντιμετώπισης της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο «ακατάλληλες υποδομές που είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική επιδείνωση της κατάστασης της Υγείας του Θεόδωρου Μαδιά».