Ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν το Αιγαίο αναγκάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων να ιδρύσει Ιατροδικαστική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη.

Οι μεγάλες προσφυγικές ροές είναι αυτές που, όπως αναφέρει το υπουργείο, δημιούργησαν εξαιρετικές ανάγκες για ιατροδικαστικές πράξεις στην περιοχή.

« Ο μεγάλος αριθμός νεκροψιών / νεκροτομών μέχρι σήμερα εκτελούνται από τον μοναδικό ειδικό γιατρό του νοσοκομείου Λέσβου. Όμως, η έγκαιρη ανταπόκριση στις σύγχρονες ιατροδικαστικές ανάγκες και η ανθρωπιστική μεταχείριση του πόνου που γεννά η απώλεια ζωών, επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων» όπως ενημερώνει το υπουργείο συμπληρώνοντας ότι ανταποκρινόμενο στα νέα δεδομένα «προχωρεί άμεσα στην έκδοση διατάγματος για τη σύσταση νέας Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου».

Πάντως, μεταβατικά, οι ανάγκες θα καλύπτονται με την υποβοήθηση της μεταφοράς των αντίστοιχων ιατροδικαστών από γειτονικά νησιά για την άσκηση ιατροδικαστικού έργου, όποτε χρειάζεται.