Ένα βήμα μπρος για τα σιδηροδρομικά αλλά και τα οδικά έργα που εκτελούνται στην Κορίνθου-Πατρών είχαμε προχθές Τετάρτη 02-03-2016, καθώς η ΕΡΓΟΣΕ καθαίρεσε την άνω διάβαση της Επαρχιακής Οδού Ξυλοκάστρου – Καρυωτίκων, στην περιοχή του Νεκροταφείου Ξυλοκάστρου.
Πρόκειται για οδική γέφυρα που περνά πάνω από την Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών και στη θέση της θα ολοκληρωθεί η κατασκευή άλλης γέφυρας μεγαλυτέρων διαστάσεων, ώστε να χωράει κάτω από αυτή και ο αυτοκινητόδρομος και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Η εν λόγω γέφυρα αποτελούσε επί σειρά ετών εμπόδιο στην ανάπτυξη του αυτοκινητοδρόμου και της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.) στη θέση αυτή. Αποτελεί τμήμα του έργου «Κατασκευή  υπολειπόμενων έργων υποδομής, επιδομής, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σηράγγων για τη Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Κιάτο –Ροδοδάφνη» συνολικού μήκους 71,5 χιλιομέτρων, με το οποίο ολοκληρώνεται η κατασκευή της Σ.Γ.Υ.Τ μέχρι την Ροδοδάφνη και αναμένεται να λειτουργήσει με σύγχρονη ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση μέχρι το 2018.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία τις εμπλοκές που υπήρχαν μεταξύ Σιδηρόδρομου και αυτοκινητόδρομου και μάλιστα η συγκεκριμένη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο του δρόμου και βοηθά στην ολοκλήρωση των έργων της Ολυμπίας Οδού.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com