Στο έλεος λαθρανασκαφών βρίσκεται η Αγία Δευτέρα Βλυζιανών Ξηρομέρου, ένας σημαντικότατος ανεξερεύνητος αρχαιολογικός χώρος που παραμένει αφύλακτος παρά την αρχαιολογική του αξία. Oι σύγχρονοι τυμβωρύχοι εκμεταλλευόμενοι την απουσία φύλακα, έσκαψαν ανενόχλητοι και έφτιαξαν θεόρατη τάφρο έξω από το ναό για να κλέψουν ανεκτίμητους θησαυρούς της αρχαιότητας. 
      Η εκκλησία της Αγίας Δευτέρας είναι χτισμένη πάνω σε αρχαίο ιερό πού σύμφωνα με την παράδοση ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή που λατρεύονταν στην Ακαρνανία……
     Γύρω από την εκκλησία βρίσκονται σκορπισμένα πολλά κομμάτια από τον αρχαίο ναό, σπόνδυλοι, τρίγλυφα, αρχαίοι κίονες που φέρουν είκοσι ραβδώσεις, τα απομεινάρια ενός αρχαίου θεάτρου δείγμα της πανάρχαιας κληρονομιάς, επιστύλια και πολλά άλλα κομμάτια. Μάλιστα δύο αρχαίοι κίονες χρησιμοποιούνται σήμερα σαν αναλόγιο για να ανάβουν τα κεριά οι πιστοί μέσα στην εκκλησία.
       Kρούσματα λαθρανασκαφής επισημαίνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι αφού εντοπίζουν συνεχώς μεγάλους λάκκους όπου δρουν οι λαθρανασκαφείς και φυσικά άγνωστο παραμένει πόσα και ποια ευρήματα βρίσκονται πλέον στα χέρια αρχαιοκαπήλων. Εδώ να επισημάνουμε ότι λαθρανασκαφές έγιναν ακόμα και μέσα στο χώρο της εκκλησίας καταστρέφοντας το μνημείο.
      Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ζητάνε από την πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα και τη συνεχή περιφρούρηση του χώρου για να προστατευθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά.
http://xiromeronews.blogspot.gr/