Κατά την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιερής πόλης Μεσολογγίου, απαντώντας σε ερωτήματα ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου σε ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων έκαναν γνωστά τα εξής:

Οδική σύνδεση με την παραλία Λούρου

Ο Αντιδήμαρχος Γ. Καραπαπάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πως και φέτος θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην ασφαλή διέλευση των οχημάτων, παρ’ ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ανήκει στην αρμοδιότητα άλλου φορέα.

Κέντρο Χαρακτικών τεχνών Μουσείο Βάσως Κατράκη

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σταράμος  μιλώντας για το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, τόνισε πως οι εξωτερικοί χώροι  συντηρούνται  στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Όσο για τους εσωτερικούς χώρους, αυτοί βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση από την ίδρυση του Μουσείου, το οποίο πέρα από την αυξημένη επισκεψιμότητά του, συνεχίζει να φιλοξενεί μεγάλες εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Παραλία Τουρλίδας

Σχετικά με τις εργασίες συντήρησης της Τουρλίδας, ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως οι χερσαίοι καθαρισμοί του χώρου στα όρια ευθύνης του Δήμου έχουν ξεκινήσει πριν από το Πάσχα, ενώ θα συνεχισθούν με τον καθαρισμό της παραλίας (άμμου) από ειδικό μηχάνημα και την διαμόρφωσή του για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε ότι αφορά τη νότια και νότιο-δυτική πλευρά, όπου η τσιμεντο-κατασκευή φέρεται να παρουσιάζει φθορές, επεσήμανε πως στο συγκεκριμένο χώρο ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει καμία απολύτως παρέμβαση, καθώς ανήκει στην εταιρεία του δημοσίου Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, η οποία τον ενοικιάζει σε ιδιώτη. Όταν μάλιστα κατά το παρελθόν επιχειρήθηκε παρέμβαση για αντίστοιχο πρόβλημα φθοράς σε κατασκευή, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την πρωτοβουλία αποκατάστασης που είχε αναλάβει ο Δήμος. Αυτό που μπορεί να γίνει, σημείωσε ο Νίκος Καραπάνος, είναι η έγγραφη ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών(Λιμεναρχείο – Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.) για την επικινδυνότητα του χώρου και την άμεση ανάγκη παρέμβασης.

Πρόγραμμα κουνοποκτονίας

Όπως έγινε γνωστό από τον αντιδήμαρχο Γ. Καραπαπά, το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας που εκτελεί ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου εφαρμόζεται μόνον σε επίγειους ψεκασμούς, καθώς για τους εναέριους είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κινητικότητα υπαλλήλων

Σχετικά με Κινητικότητα υπαλλήλων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ ο αν. Δημάρχου Σπ. Καρβέλης σημείωσε πως έχει καταθέσει το ψηφιακό οργανόγραμμα και ολοκληρώνει τα περιγράμματα θέσεων,  αναμένοντας να ενταχθεί στην 3η φάση του προγράμματος προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό.

Υδροδότηση Αγίου Ηλία

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Γ. Κοντογιάννης απαντώντας σχετικά  την  υδροδότηση της κοινότητας Αγίου Ηλίαανέφερε πως μετά από διαπίστωση προβλήματος στην γεώτρησηκρίθηκε αναγκαία η διακοπή της υδροδότησης προκειμένου ν’ αντικατασταθούν οι σωλήνες μεταφοράς νερού. Η βλάβη επιδιορθώθηκε και η ομαλή υδροδότηση της περιοχής αποκαταστάθηκε εντός 24ώρου.

Πρόγραμμα υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αναστ. Σκαρμούτσος σχετικά με την μη ένταξη του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου στο πρόγραμμα υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης έκανε γνωστά τα ακόλουθα:

Η τριμερής επιτροπή που είχε συσταθεί από το Υπουργείο Παιδείας και αποτελούνταν από τον Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπ/κών Α/Θμιας Εκπαίδευσης Μεσολογγίου και το Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, γνωμοδότησε προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας θετικά για την ένταξη του Δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο Νίκος Καραπάνος με έγγραφό του στην Επιτροπή, τόνισε πως δεν υπάρχει κτηριακό πρόβλημα στα νηπιαγωγεία του Δήμου, κατά συνέπεια μπορεί να εφαρμοσθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, εισηγήθηκε επίσης θετικά  για το Δήμο μας. Όμως παρά τις συνεχείς θετικές εισηγήσεις ο Δήμος δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Επισημαίνεται πως ο αριθμός των προνηπίων που δεν φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία είναι ιδιαίτερα περιορισμένος στο Δήμο μας.

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», έχουν εισπράξει τα δεδουλευμένα τους έως 31/12/2017. Έως τότε άλλωστε υπήρξε η σχετική χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ. Τα δικαιολογητικά για την Α δόση 2018 έχουν ήδη σταλεί προς την ΕΕΤΑΑ για έλεγχο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η ανάρτηση της χρηματοδότησης σε πίνακα που θα καλύπτει τη μισθοδοσία των εργαζομένων και των λοιπών δαπανών του προγράμματος ως και το τέλος Απριλίου 2018. Οι παραπάνω διευκρινήσεις, δόθηκαν  από τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Αναστ. Σκαρμούτσο.