Ο Μ. Βέμπερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, εφόσον μια νέα κυβέρνηση προσελκύσει επενδύσεις.

Αντιπαράθεση της Ν.Δ. με την κυβέρνηση προκάλεσαν οι αντιδράσεις/τοποθετήσεις της Κομισιόν και του εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας –προκλήθηκαν από ερωτήσεις του ΑΠΕ– στις δηλώσεις με τις οποίες ο Μάνφρεντ Βέμπερ άφησε ανοικτό από την Αθήνα το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, εφόσον μια νέα κυβέρνηση επιδείξει φιλοεπενδυτικό πρόσημο. «Η κυβέρνηση πανικόβλητη μετά τις δηλώσεις Βέμπερ ότι η επόμενη Κομισιόν θα εξετάσει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των πλεονασμάτων, προσπάθησε μέσω του ΑΠΕ (!) να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο ότι η θηλιά που έχει περάσει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό θα παραμείνει στη θέση της», σημείωσε η Ν.Δ., καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί αν θέλει ή όχι να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα «ώστε να αναπνεύσουν η οικονομία και οι Ελληνες». Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν μέχρι χθες το απόγευμα, όταν και απαντώντας στην Πειραιώς, το Μαξίμου κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ως κυβέρνηση «υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% εις το διηνεκές» και ότι «παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με τις πλάτες του ακραίου Βαυαρού πολιτικού, κ. Βέμπερ».

Νωρίτερα χθες, ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις κομμάτων, σημείωσε ωστόσο ότι ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup και επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, όπως καταδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. «Ισχύουν οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με το Eurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Ολα αυτά συνοδεύονται από τους θεσμούς, από το Eurogroup, στο πλαίσιο αυτού το οποίο ονομάζεται μεταπρογραμματική επιτήρηση. Σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα στη γερμανική θέση», σημείωσε.

H πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι «σαφής», επισήμανε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν σχετικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα έτη. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Βέμπερ, είπε ότι η Επιτροπή «δεν σχολιάζει σχόλια». Ωστόσο, σημείωσε πως σε γενικές γραμμές, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, «υπάρχει μια σαφής πορεία, την οποία έχουμε εξηγήσει πολλές φορές».


kathimerini.gr