Συνήθως οι δήμοι αναγκάζονται να ασχοληθούν με τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά αλλά φαίνεται πως για τον δήμο Αρταίων, πρόβλημα διαχρονικό είναι και οι…αδέσποτες αγελάδες.

Οπως ανακοίνωσε ο δήμος, κατέθεσε “δυο μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για τα ανεπιτήρητα βοοειδή, καθώς και για φθορές δημοτικής περιουσίας. Πρόκειται για δυο πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Αρτινή κοινωνία, με το Δήμο Αρταίων να έχει κάνει έως τώρα συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις για την τελική τους λύση και πλέον να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη για την περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το πρόβλημα που προκαλείται από ανεπιτήρητα βοοειδή ζώα, που κυκλοφορούν χωρίς ενώτια σε τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Αρταίων και ειδικότερα τις περιοχές των οικισμών Αμπελίων, Αμμοτόπου, Κορωνησίας, Γριμπόβου και Φανερωμένης.

Το πρόβλημα απασχολεί για χρόνια τους κατοίκους, ωστόσο ο σχεδιασμός της νυν Δημοτικής Αρχής έχει απτά αποτελέσματα, αφού το περασμένο διάστημα περισυλλέχθηκαν τα πρώτα επτά (7) ζώα και εκποιήθηκαν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Βέβαια, το πρόβλημα παραμένει καθώς παρά τις προσπάθειες περισυλλογής περισσότερων ζώων, αυτά λόγω του όγκου τους έχουν διαφύγει και είτε κατά μόνας, είτε σε αγέλες περιφέρονται εντός των ιδιωτικών, αλλά και των δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων των παραπάνω περιοχών του Δήμου, προξενώντας φθορές, τόσο στις ιδιοκτησίες κατοίκων, όσο και στις δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις, (μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, εισβολές στους αγρούς, καταστροφές κήπων και δέντρων, αλλά επίσης προκαλούν φθορές σε αυτοκίνητα, μηχανήματα, οικίες και περιφράξεις, σκάβουν το έδαφος με τα πόδια και το σώμα τους κ.α.).

Επίσης προκαλούν τρόμο και ανησυχία σε πολίτες λόγω του όγκου τους, ενώ συχνά εισέρχονται στο οδόστρωμα του οδικού δικτύου δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, ενώ βέβαια, μαζί με την δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων και κτηματιών της ευρύτερης περιοχής, δημιουργούν και έντονα προβλήματα δυσοσμίας και υγιεινής από τα περιττώματά τους”.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε από τον ίδιο και μήνυση κατ’ αγνώστων για φθορές δημοτικής περιουσίας, καθώς διαπιστώνεται καθημερινά ότι σε όλο και περισσότερα σημεία της πόλης τελούνται σε βάρος της δημοτικής περιουσίας και συνακόλουθα σε βάρος της περιουσίας των δημοτών, δολιοφθορές, βανδαλισμοί και κλοπές στα δημοτικά δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, σε κάδους απορριμμάτων, σε πινακίδες σήμανσης του ΚΟΚ και σε βοηθητικά στοιχεία σήμανσης και ρύθμισης της κυκλοφορίας.

“Σε σημεία στα οποία διαπιστώνονται τέτοιου είδους ενέργειες οι υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντικαταστήσουν τις ζημίες.

Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα έχει ενταθεί σε σημείο που οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα προβλήματα έγκαιρα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων να είναι μεγάλος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα σε δύο μήνες έχουν διαπιστωθεί οκτώ (8) τέτοιες περιπτώσεις ζημιών, για την αποκατάσταση των οποίων επιβαρύνθηκε ο Δημοτικός προϋπολογισμός και κατ’ επέκταση οι Αρτινοί πολίτες. Βέβαια, αφενός το απόθεμα του Δήμου σε υλικά δεν είναι ανεξάντλητο, αφετέρου σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται επισφαλείς συνθήκες για τον πολίτη (έκθεση σε ηλεκτρικό ρεύμα, προβλήματα στη ροή της κυκλοφορίας ειδικότερα σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, δυσκολίες στην όδευση πεζών κλπ).

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει ενημερώσει ήδη (με το υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 45455/31-12-2015 έγγραφό του) για τα ανωτέρω την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας καθώς και τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας”.

aftodioikisi.gr