Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, στις 29η Απριλίου, καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού το 1982 προς τιμήν του Jean-Georges Noverre (1727 – 1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

xoros

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα, το χορό.

κρητικός χορός

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) προσκαλεί κάθε χρόνο έναν καταξιωμένο χορογράφο ή χορευτή να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και δημοσιοποιείται μέσα από τα Εθνικά Κέντρα του ΔΙΘ.

 

Lemi Ponifasio

Ακτιβιστής της χορογραφίας, ο Πονιφάζιο μιλά μέσα από το χορό για την επιτηρούμενη ζωή μας και επιστρατεύει τη δύναμη των υπνωτικών εικόνων των παραστάσεών του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Ο Πονιφάζιο μιλά για το Θείο, θίγει την ύβρη των ανθρώπων που νομίζουν ότι μπορούν να κατακτήσουν την απόλυτη γνώση και γράφει το Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2016 με τίτλο «προσευχή».

«Η Γη γυρίζει, άνθρωποι σε μαζικές μεταναστεύσεις. Χελώνες μαζεύονται σε μια σιωπηλή προετοιμασία, η καρδιά είναι πληγωμένη. Φτιάξτε χορό, μια κίνηση της αγάπης, μια κίνηση της δικαιοσύνης, το φως της αλήθειας».

KARAKIA (προσευχή)

άγγιξε τον κόσμο
την πηγή της θείας μας ύπαρξης
φωτίζοντας
τα πρόσωπα των προγόνων
για να δούμε τα παιδιά μας
πλεγμένοι πάνω δίπλα κάτω
ενωμένοι όλοι μέσα
από τη σάρκα και τα κόκαλα μας
και τη μνήμη
η Γη γυρίζει
άνθρωποι σε μαζικές μεταναστεύσεις
χελώνες μαζεύονται σε μια σιωπηλή προετοιμασία
η καρδιά είναι πληγωμένη
φτιάξτε χορό
μια κίνηση της αγάπης
μια κίνηση της δικαιοσύνης
το φως της αλήθειας
Απόδοση για το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. από την Αναστασία Κουμίδου