Η απουσία των κορεσμένων λιπαρών από τις διατροφικές συνήθειες του λαού της Ιαπωνίας φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας που παρατηρούνται στη χώρα

Η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες του κόσμου με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αν όχι το μεγαλύτερο, και σύμφωνα με μια καινούργια μελέτη, αυτό οφείλεται κυρίως στη διατροφή των Ιαπώνων.

Η διατροφικές συνήθειες των Ιαπώνων περιλαμβάνουν φαγητά που είναι πλούσια σε ορισμένες μορφές υδατανθράκων, φρούτα, λαχανικά αλλά και ψάρι και κρέας. Τέτοιες τροφές είναι είναι ιδιαίτερα θρεπτικές, καθώς είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα υλικά, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν πληθώρα υδατανθράκων κυρίως λόγω του ρυζιού και των λαχανικών.

Το 2005 η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξέδωσε τον παρακάτω διατροφικό οδηγό.

Μια δεκαετία αργότερα, ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας και Φαρμάκων του Τόκιο, μελέτησαν, το πως επηρέασε ο συγκεκριμένος οδηγός, τα ποσοστά θνησιμότητας της χώρας. Έδωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το φαγητό και τον τρόπο ζωής σε 36.624 άντρες και 42.920 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 45 και 75, χωρίς ιστορικό καρκίνου, εμφράγματος, ή χρόνιων παθήσεων στο συκώτι. Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα «παρακολουθούνταν» για 15 χρόνια.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν το γεγονός πως αυτοί που ακολουθούσαν πιο πιστά το συγκεκριμένο οδηγό, είχαν 15% χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, από τους υπόλοιπους που ακολουθούσαν μια πιο ελεύθερη διατροφή, καθώς ήταν πιο απίθανο να νοσήσουν από εγκεφακλικές ή αγγειακές παθήσεις.

Σαν αποτέλεσμα, η μελέτη ισχυριζόταν ότι μια διατροφή, με ισορροπημένη κατανάλωση από ενέργεια, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι, αυγά, προϊόντα σόγιας, γαλακτοκομικά, γλυκίσματα και αλκοολούχα ποτά, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου πρόωρων θανάτων στον ιαπωνικό πληθυσμό.

Αμερικανός καρδιαγγειακός ερευνητής, ανέφερε στη Huffington Post ότι όλος ο κόσμος μπορεί να μάθει πολλά από τη διατροφή των Ιαπώνων και κυρίως το ότι πρέπει να τρώμε “αληθινό φαγητό” και να ασκούμαστε. Συμπλήρωσε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η απώλεια κορεσμένων λιπαρών και η μεγάλη ποσότητα τροφών υψηλής ποιότητας.

 

protothema.gr