Η δεύτερη εκδήλωση παρουσίασης της Μεσολογγίτικης υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μεσολόγγι.

Η υποψηφιότητα αυτή στηρίζεται από όλη την Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο, και εκφράστηκε χθες με ιδιαίτερα θερμό τρόπο. Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Παπαναστασίου, η αντιπεριφερειάρχης Χρ. Σταρακά, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Πουλής, ο Σπύρος Μερκούρης, συντονιστής της πρώτης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και αδελφός της αείμνηστης Μελίνας, που εμπνεύστηκε αυτό το θεσμό, ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο διοικητής του 2/39 Σ.Ε., οι διοικητές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμεναρχείου, άλλοι εκπρόσωποι φορέων και αρκετός κόσμος.

Επιστολή έστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, εκφράζοντας τη στήριξή της στην προσπάθεια του Μεσολογγίου ενώ προβλήθηκε και το μήνυμα του Νίκου Αλιάγα. Δεν παραβρέθηκε ούτε ένας από τους Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ντίνος Γιαννόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτος στόχος, όμως είναι εφικτός. Άλλωστε ακόμα και αν δεν κατακτηθεί ο τίτλος, θα έχει γίνει ένα μεγάλο ταξίδι, αναγνωρισιμότητας, και προβολής, πολιτιστικά και τουριστικά.

Την αμέριστη συμπαράστασή του και την ουσιαστική του στήριξη εξέφρασε ο κ. Παπαναστασίου ο οποίος μετέφερε και την στήριξη της ΠΕΔ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, αλλά για μια ουσιαστική στήριξη και όλοι μαζί θα είναι στο πλευρό του Μεσολογγίου.

Η Χριστίνα Σταρακά μετέφερε και την συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι παρών λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, και τόνισε ότι η υποψηφιότητα του Μεσολογγίου έχει και σημειολογικό χαρακτήρα καθώς ενσαρκώνει τις αξίες της ελευθερίας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και άλλες. Έτσι με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Μεσολόγγι μπορεί να δείξει τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Κοσμάς συνεχάρη όσους προσπαθούν γι’ αυτό το στόχο λέγοντας ότι το Μεσολόγγι είναι γνωστό στα πέρατα της γης, όχι μόνο για το φυσικό κάλλος του αλλά και για τους ανθρώπους που το αγαπούν και προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν. Με την ευχή να κατακτηθεί ο τίτλος, ο Μητροπολίτης υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα χάσει αν γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αφού «Μεσολόγγι στον κόσμο δεν υπάρχει άλλο». Ο κ. Πουλής στο σύντομο χαιρετισμό του υποστήριξε πως σαν γνήσιος Μεσολογγίτης θέλει να βοηθήσει τον τόπο του με κάθε τρόπο ώστε το 2021 να γιορτάζει την κατάκτηση του τίτλου. Το Μεσολόγγι στηρίζει την υποψηφιότητά του όχι μόνο στην ιστορία, αλλά στον πολιτισμό, τη δημοκρατία, στη φυσική ομορφιά, στα ιστορικά νησάκια του, στη λιμνοθάλασσα, στα μνημεία κλπ., είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Παν/μίου Θράκης. Την αμέριστη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Θέρμου λέγοντας ότι αυτή η υποψηφιότητα είναι Αιτωλοακαρνανική υπόθεση και δεν πρέπει να λείπει κανείς.

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου στην ομιλία του υποστήριξε ότι το Μεσολόγγι εκπροσωπεί μεγάλες αξίες και η συμβολή του «στον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία είναι γεγονός ιστορικά αποδεδειγμένο και συνειδησιακά θεμελιωμένο. Αποτελεί το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας στην διεκδίκηση του ευρωπαϊκού θεσμού, καθώς το 2021 η Ελλάδα δικαιούται να έχει τον ένα εκ των δυο θεσμοθετημένων τίτλων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, μιας και η χρονολογία συμπίπτει επετειακά από τα 200 χρόνια έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης. Πιστεύουμε ότι η τελική επιλογή θα μας δικαιώσει». Η επιδίωξη για την διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, αποτελεί την έκφραση των προσδοκιών, της ελπίδας και του οράματος που υπήρχε εξ αρχής γι αυτόν το τόπο, όπως τόνισε ο κ. Καραπάνος.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άγγελος Κότσαλος υπογράμμισε ότι το Μεσολόγγι είναι η πόλη σταθμός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη λύση του Ελληνικού ζητήματος κατά την Επανάσταση, ενώ σήμερα στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε ο πολιτισμός είναι λύση και ευκαιρία ενίσχυσης της εξωστρέφειας του Μεσολογγίου, που αποτελεί και το όραμα της σημερινής δημοτικής αρχής. Το δημοτικό συμβούλιο σύσσωμο στηρίζει την πρόταση για την υποψηφιότητα, παραμερίζοντας τις όποιες πολιτικές διαφορές, είπε ο κ. Κότσαλος. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που απαιτεί ενότητα και συστράτευση όλων των δυνάμεων και κλίμα ομοψυχίας και από εκείνους που έχουν τιμήσει και έχουν τιμηθεί από την Ιερή Πόλη. «Ας απολαύσουμε αυτό το ταξίδι και ακόμα κι αν δεν πετύχουμε το στόχο θα έχουμε την ικανοποίηση ότι τον πλησιάσαμε», είπε καταλήγοντας.

Η ομιλία του Σπύρου Μερκούρη είχε ως βασικό θέμα την ιστορία του θεσμού και πως αυτή αποτέλεσε έμπνευση της Μελίνας, πως υλοποιήθηκε και πως γιγαντώθηκε, προβάλλοντας ταυτόχρονα και οπτικοακουστικό υλικό. Ο ίδιος άλλωστε ήταν ο συντονιστής της πρώτης διοργάνωσης και έτσι γνωρίζει καλά τη διαδικασία.

Τέλος παρουσιάστηκε το λογότυπο από τον δημιουργό του κ. Καρλόπουλο ο οποίος εξήγησε το σκεπτικό του και το συμβολισμό του συγκεκριμένου σχεδίου.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

http://www.aixmi-news.gr/

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.