Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας. Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω θέμα συζητήθηκε μετά από αναβολή, αφού την τελευταία φορά διαπιστώθηκε και κατά δήλωση του ίδιου του μελετητή ομολογήθηκε ότι ουδόλως ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των φορέων (Δήμων και Επιμελητηρίων) αλλά και ιδιωτών από την Αιτωλοακαρνανία.

Με μια εισήγηση που ξάφνιασε τους παριστάμενους λοιπόν, χθες και πάλι ενημερώθηκαν οι παριστάμενοι από την εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Υφαντή ότι , αφενός μεν ελήφθησαν οι προτάσεις τους, αφετέρου δε ότι ΘΑ αποσταλούν στον μελετητή και ΘΑ αξιολογηθούν από αυτόν(!!!).

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αιτωλοακαρνάνα Περιφερειακού Συμβούλου Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος δήλωσε αιφνιδιασμένος από την προχειρότητα της Περιφέρειας και την ωμή παραδοχή ότι ζητείται η θετική γνωμοδότηση του Π.Σ σε μια  μελέτη εξ υπαρχής ατελή. Τοποθετούμενος επί του θέματος, στηλίτευσε την τακτική της Περιφερειακής Αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα επισημαίνοντας ότι είναι αν μη τι άλλο προσβλητικό για έναν ολόκληρο Νομό να ομολογείται ότι στην προτεινόμενη μελέτη δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις των εκπροσώπων του. Αφού λοιπόν ανέφερε συνοπτικά τις κύριες προτάσεις των Δήμων, του ΤΕΕ και του Επιμελητηρίου και αφού δήλωσε ρητά ότι τάσσεται υπέρ των προτάσεων αυτών αφού μόνο μέσω αυτών δύναται να καταστεί αναπτυξιακός ο χωροταξικός σχεδιασμός, επισήμανε και κάποια επιπλέον σημεία που καθιστούν την μελέτη προβληματική.

Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε η αντιφατική στρατηγική για την χωροταξία στην περιοχή του Μεσολογγίου και του Ξηρομέρου , όπου ως προοπτικές ανάπτυξης αναφέρονται σωρευτικά ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Είναι προφανές» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης, «ότι και δεν μπορούμε να χωροθετήσουμε αποτελεσματικά και προς τις τρείς κατευθύνσεις, αφού είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποφασίσουμε τι θέλουμε και πάνω στην απόφασή μας αυτή να χωροθετήσουμε». Τονίσθηκε επίσης η αναγκαιότητα πρόβλεψης και χωροθέτηση της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, μέσω Αγγελοκάστρου, ως τμήμα Διευρωπαικού Δικτύου ενώ παράλληλα τονίσθηκε η ανάγκη χωροθέτησης ΒΙΟΠΑ στο Αγρίνιο και όχι η ενεργοποίησης των υφιστάμενων , όπως εσφαλμένα προβλέπεται στην μελέτη. Επ’ αυτού μάλιστα έχει γνωμοδοτήσει εμπεριστατωμένα, τόσο το Επιμελητήριο Αιτ/νίας όσο και το ΤΕΕ.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει και η παρατήρηση του κ. Φαρμάκη σύμφωνα με την οποία , όλη η μελέτη για το Χωροταξικό έχει στηριχθεί σε στοιχεία της περιόδου 2003-2013, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στην οικονομία την τελευταία πενταετία. Επ’ αυτού χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Φαρμάκης «Όταν σχεδιάζεις και υπολογίζεις την ανάπτυξη με λάθος νούμερα, θα βγάλεις και λάθος αποτέλεσμα», θέλοντας να καταδείξει την προχειρότητα του μελετητή, ζητώντας ταυτόχρονα επικαιροποίηση των στοιχείων, όπως πολύ σωστά έχει παρατηρήσει και το ΤΕΕ Αιτ/νίας

«Επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, ότι η Περιφερειακή Αρχή σχεδιάζει για εμάς ΧΩΡΙΣ εμάς!!!» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης , αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του.

 

http://sinidisi.gr/