Πολλά παράπονα χθες στο γήπεδο Καλυβίων από παίκτες, παράγοντες και φιλάθλους του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της αναμέτρησης με την ομάδα της Φλόγας Παλαιομάνινας, με αφορμή τη μη τήρηση του fair play από τους παίκτες των φιλοξενούμενων, σε μια φάση που έγινε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων…

Η φάση του αγώνα έγινε στο 45΄ λεπτό όταν σε επίθεση των παικτών της Φλόγας ο Καρασάββας βγήκε μπροστά από τον Ξευγένη κοντρολάρει και παραχωρεί πλάγιο, την ώρα που στο έδαφος ήταν ο Καντάνης. Οι παίκτες της Φλόγας εκτέλεσαν το πλάγιο με τους γηπεδούχους να παρακολουθούν θεωρώντας ότι θα επιστρέψουν την μπάλα, ο Ξευγένης προχωράει μπαίνει ανενόχλητος στην περιοχή και πασάρει στον Κόκκαλη που με σουτ μέσα από την περιοχή μειώνει σε 2 – 1.

Οι παίκτες και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν για τη μη τήρηση του fair play, ενώ οι φιλοξενούμενοι υποστήριξαν ότι ο Καρασάββας έβγαλε τη μπάλα στην προσπάθεια να κόψει τη φάση. Στο ημίχρονο υπήρξε ένταση με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να θεωρούν ότι η κίνηση αυτή έγινε εσκεμμένα.

Πρόκειται για μια ενέργεια που αμαύρωσε το χθεσινό παιχνίδι  ανάμεσα σε μια ομάδα (ΠΑΟΚ) που δίνει τη ¨μάχη¨ για να εξασφαλίσει την παραμονή τη στην κατηγορία και σε μια ομάδα (Φλόγα) που θεωρείται από τα φαβορί του πρωταθλήματος.

Σίγουρα δεν είναι τιμητικό για μια ομάδα να μη τηρεί το  fair play και με μια ενέργεια αθλητών της να ωφελείται σε βάρος της αντίπαλης ομάδας.

Και βέβαια πέρα από τις αντιδράσεις παραγόντων και φιλάθλων για την εν λόγω ενέργεια,  χαρακτηριστική ήταν και η κίνηση στο ημίχρονο των Καλυβιωτών παικτών, να ¨χειροκροτήσουν¨ τους αντιπάλους τους, ενέργεια η οποία σε καμία περίπτωση δεν περιποιεί τιμή για τους παίκτες της Φλόγας .

Χθες κάτι αντίστοιχο συνέβη  στην αναμέτρηση της Football League Ζάκυνθος – Χανιά όπου αρχικά δεν τηρήθηκε το fair play από τους Χανιώτες, στη συνέχεια όμως άφησαν τους παίκτες της Ζακύνθου να πετύχουν ένα ¨εύκολο¨ γκολ, προς αποκατάσταση των ηθικών ισορροπιών του παιχνιδιού!

Φίλοι του ποδοσφαίρου, το fair play δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια φιλοσοφία που ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, τότε που θεωρούσαν την προσπάθεια του αθλητή μεγαλύτερη των πάντων, ακόμη και της ίδιας της νίκης!

Να θυμηθούμε εδώ ότι, πριν από μερικά χρόνια η UEFA αποφάσισε να δώσει έναν τόνο ήθους στο ποδόσφαιρο και εισήγαγε το fair play. Ήταν αρκετά τα παραδείγματα μέχρι τότε που ενώ κάποιος ποδοσφαιριστής βρισκόταν τραυματισμένος στον αγωνιστικό χώρο, οι ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας συνέχιζαν να παίζουν, να αποκτούν με αυτό τον τρόπο αριθμητικό πλεονέκτημα και να προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν σκοράροντας.

Η UEFA δε μπόρεσε ποτέ να θεσμοθετήσει το fair play με την έννοια ότι καμία ομάδα δεν τιμωρείται αν δεν τηρήσει το fair play, αλλά με τον τρόπο της (δίνοντας βραβεία, επικροτώντας τέτοιου είδους ενέργειες και προβάλλοντας τους παίκτες που τηρούσαν το fair play) το επέβαλε στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο κείμενο θα επισημάνουμε ότι, ιδιαιτέρως  το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μπορεί και πρέπει να δίνει παραδείγματα τήρησης του fair play  και όσοι ασχολούνται με αυτό είτε ως παράγοντες, είτε ως αθλητές, μπορούν να προσπαθήσουν περισσότερο στο κομμάτι αυτό, προκειμένου να αναδειχτούν  οι αθλητικές ιδέες και οι αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι» !

Πληροφορίες από el.wikipedia.org, contra.gr, agrinio24.com

Κείμενο:Γιώργος Πανταζόπουλος

πηγη: kalyvia.gr