Άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για νομοθετική ρύθμιση για τους αγρότες, η οποία θα στηρίζει και θα τους συνδράμει στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν προκειμένου να αποφευχθεί νέα πιο δραματική μείωση του παραγωγικού κλάδου, ζητά τοΠεριφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Το θέμα συζητήθηκε, εκτός ημερησίας διάταξης, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από τα νέα μέτρα και τις επερχόμενες αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης και ασφάλισης των αγροτών που πρόκειται να επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα την ήδη χειμαζόμενη αγροτική δραστηριότητα.

«Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον κύριο αναπτυξιακό τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς βρίσκεται στις τρεις πρώτες Περιφέρειες της χώρας και 9η στην Ευρωπαική Ένωση όσον αφορά στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη δασοκομία. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την συνοχή και την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η αγωνία και τα αιτήματα των κατεξοχήν παραγωγικών φορέων, των αγροτών και των οργάνων τους, είναι δίκαια και καλούμε την κυβέρνηση να τα λάβει σοβαρά υπόψιν της» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Η Περιφέρειά μας, εκτός από κοινωνός των προβλημάτων των αγροτών, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της ενώπιον της αδικαιολόγητης επίθεσης που υφίστανται και βεβαιώνει ότι θα σταθεί θεσμικός αρωγός των δίκαιων διεκδικήσεών τους».

Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από το 2009 (21,80%) και μετά παρουσιάζει μια συνεχή αύξηση για να φθάσει το 2013 στο ποσοστό των 26,10%. Όμως ο Αγροτικός Τομέας δεν είναι μόνο ο Πρωτογενής, αλλά και ο Δευτερογενής (Μεταποίηση και Αγροτοβιομηχανίες) και ο Τριτογενής (Εμπόριο, Μεταφορές, Αγροτική Πίστη). Εξετάζοντας, επομένως, την απασχόληση σε όλον τον Αγροτικό Τομέα παρατηρείται ότι για ολόκληρη την Περιφέρεια υπερβαίνει το 50%, ενώ για τις Αγροτικές Περιφερειακές Ενότητες της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας το ποσοστό της απασχόλησης υπερβαίνει το 80%.

Κατά την εισήγησή του στο θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος σημείωσε πως «εφ’ όσον ψηφιστούν τα πρόχειρα και δίχως προοπτική μέτρα, αναπόφευκτα θα προκύψει δραματική μείωση των ήδη συρρικνωμένων εισοδημάτων των αγροτών, η οποία θα επιφέρει την ολοκληρωτική εξόντωση του πιο ενεργού παραγωγικού στρώματος της Ελληνικής οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και θα απογυμνώσει την ελληνική οικονομία, ενώ είναι κοινή θέση όλων ότι χρειαζόμαστε μια ζωντανή ύπαιθρο και όχι άνεργους και εξαθλιωμένους αγρότες. Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι αναγκαία η υιοθέτηση φιλόδοξων πολιτικών και παροχή κινήτρων προκειμένου να ενισχυθεί η αγροτική συλλογικότητα και αλληλεγγύη καθώς και να δοθούν ευκαιρίες υγιούς επιχειρηματικότητας στους αγρότες».

Η απόφαση που εκδόθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Πολιτικών Κομμάτων και στους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Παρισιού

«Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται και στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα αυτής».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας έστειλε με τον δικό του τρόπο το μήνυμά του στα θύματα των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι, αλλά και στα θύματα του πολέμου στη Συρία, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία και την αντίθεσή του στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των στοιχειωδών ανθρωπίνων ελευθεριών.

Εκτός ημερησίας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση, συζητήθηκε το θέμα και αποφασίστηκε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, εις μνήμην των θυμάτων του σφαγιασμού αθώων πολιτών από τους τζιχαντιστές.

«Πρέπει να σταθούμε με ψηλά το κεφάλι και να απομακρύνουμε το φόβο από τις σκέψεις μας, να υψώσουμε το ανάστημά μας και να αντισταθούμε στην τρομοκρατία, στις στυγνές δολοφονίες αθώων ανθρώπων που καταστούν μετέωρες τις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπενθυμίζοντας την ομόφωνη καταδίκη του Σώματος σε κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας, πριν μερικούς μήνες, όταν είχε γίνει η επίθεση στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Ακολουθήστε το agrinio24.gr στο GoogleNews. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή!!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.