Ούτε να χωρίσουν δεν μπορούν πλέον οι συμπολίτες! Οι αναβολές στο νομό αγγίζουν το 40% σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Η οικονομική κρίση αδειάζει τις δικαστικές αίθουσες! Τα τελευταία χρόνια, όσο η κρίση βαθαίνει, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας καταφεύγουν σε συμβιβαστικές -εξωδικαστικές λύσεις ή σε αναβολές των υποθέσεών τους, αφού πρωτίστως – στο παρελθόν – είχαν καταφύγει στην δικαιοσύνη. Ο λόγος που πολλοί «φρενάρουν» πλέον κάθε δικαστική ενέργεια είναι διότι αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα δικαστικών παραστάσεων.

Σύμφωνα με δικηγόρους, το ποσοστό των αναβολών στις υποθέσεις Αστικού Δικαίου κυμαίνεται από 30% μέχρι και 40%, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεπεράσει το 50%. Ακόμη και στις Ποινικές Υποθέσεις, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, οι αντίδικοι ζητούν αναβολή. Το φαινόμενο που έχει φουντώσει τα τελευταία χρόνια, εντοπίζεται ακόμη και σε υποθέσεις διαζυγίων! Πολλά είναι τα ζευγάρια που καταθέτουν την αγωγή διαζυγίου, η οποία εν τέλει δεν εκδικάζεται λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Ακόμη και σε άλλες υποθέσεις περιορισμένης βαρύτητας, το κόστος είναι «τσουχτερό» για τους περισσότερους, αφού η παράσταση δικηγόρου μπορεί να αγγίξει τα 400 ευρώ και τα χρήματα αυτά μπορεί να πάρουν προσαύξηση εφόσον συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ 23% και άλλα δικαστικά έξοδα.

Πλέον οι υποθέσεις ιεραρχούνται για τους περισσότερους και οι προτεραιότητες αλλάζουν, αφού κυριαρχούν η οικονομική κρίση και η έλλειψη χρημάτων. Ταυτόχρονα η ανεργία και η υπό-απασχόληση είναι καθημερινό στοιχεία. Το συγκεκριμένο κοινωνικό –οικονομικό «μείγμα» που προκύπτει, συχνά είναι απαγορευτικό για την συνέχιση μιας δικαστικής υπόθεσης και εν τέλει την απόδοση δικαιοσύνης.

Μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης είναι η απονομή δικαιοσύνης αφού πολλές είναι οι υποθέσεις εκείνες που δεν φθάνουν καθόλου στις δικαστικές αίθουσες, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση αύξησε το κόστος της μήνυσης στα 150 ευρώ. Η αιτιολογία της αύξησης αυτής ήταν η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, κάτι που ωστόσο φαίνεται να γύρισε «μπούμερανγκ» για την Πολιτεία.

Επί της ουσίας όμως, οι πολίτες που αισθάνονται θιγμένοι σε μια υπόθεση αδυνατούν ή σκέφτονται σοβαρά να μην προσφύγουν στην δικαιοσύνη λόγω του μεγάλου κόστους που απαιτείται.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Μάριος Παπαθεοδώρου επιβεβαιώνει τα στοιχεία δηλώνοντας στη «Σ»:

«Είναι γεγονός ότι η δουλειά μας έχει περιοριστεί. Αυτό ισχύει εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορεί να πράξει αλλιώς ο κόσμος με την κρίση που υπάρχει. Αδυνατεί να καταβάλει τις δαπάνες, το ΦΠΑ και αναγκάζεται να μην προχωρά μια υπόθεση που τον αφορά. Οι αναβολές αγγίζουν το 40%, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να φτάσει το 50%».

Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι αρκετοί συμπολίτες μας καταφεύγουν στους Δικηγορικούς Συλλόγους για τη νομική τους υπεράσπιση, αφού αδυνατούν να καλύψουν τα όποια έξοδα της εκάστοτε υπόθεσης τους. Βέβαια, για να γίνει αυτό πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα ότι είναι σε κατάσταση απορίας.      

Κώστας Χονδρός

http://sinidisi.gr/