Οι τελωνειακές αρχές της Ολλανδίας γνωστοποίησαν σήμερα ότι κατέσχεσαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ 90.000 μπουκάλια ρωσικής βότκας που προορίζονταν για τη Βόρεια Κορέα, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνών κυρώσεων.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν έφθανε στο Βιετνάμ για μια δεύτερη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με επίκεντρο την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad (AD), τα μπουκάλια προορίζονταν για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. Οι ολλανδικές αρχές, που έκαναν retweet το δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτήν την πληροφορία».

«Πρόκειται για βότκα με προορισμό τη Βόρεια Κορέα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρουλ Φέλεμαν, ο εκπρόσωπος τύπου των τελωνειακών αρχών.

«Αυτή η πληροφορία ήταν για εμάς επαρκής λόγος για να ενεργήσουμε».

Τα μπουκάλια βότκας βρέθηκαν σε ένα κοντέινερ (3000 κούτες και 30 μπουκάλια έκαστη) σε ένα κινεζικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο, που έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στο Ρότερνταμ κι εκτελούσε το δρομολόγιο Αμβούργο-Κίνα.

Το φορτίο το είχαν κρύψει κάτω από την άτρακτο ενός αεροπλάνου και κατασχέθηκε την Παρασκευή έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου και Συνεργασίας στην Ανάπτυξη της Ολλανδίας Σιγκρίντ Καάγκ διευκρίνισε στο AFP ο Γερούν φαν Ντόμελεν, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επέβαλε σαφείς κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα κι είναι σημαντικό να παραμείνουν σε ισχύ» σύμφωνα με το υπουργείο.

«Αυτές οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή στη χώρα πολυτελών αγαθών, επομένως είναι απόλυτα δικαιολογημένο που το συγκεκριμένο κοντέινερ κατασχέθηκε από το πλοίο».

Οι τελωνειακές αρχές ανέφεραν ότι είχαν «πληροφορίες από διάφορες πηγές», που επιβεβαίωναν ότι τα μπουκάλια βότκας, τα οποία φορτώθηκαν στο γερμανικό λιμάνι του Αμβούργου, είχαν προορισμό τη Βόρεια Κορέα.

«Πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία. Είναι μια ιστορία που παραπέμπει σε σασπένς μυθιστόρημα» σχολίασε ο Ολλανδός υπουργός.

Όπως, εξάλλου, εξήγησε, δεν έχει προς το παρόν αποφασίσει εάν τα μπουκάλια βότκας θα καταστραφούν ή θα πωληθούν σε δημοπρασία.


kathimerini.gr