Ακόμα 17,59εκ.ευρώ πλήρωσε το Υπουργείο Υποδομών στην Ολυμπία Οδό για να ξεκολλήσει το έργο. Με το ποσό αυτό το συνολικό πληρωθέν ποσό τον τελευταίο μήνα έφτασε τα 57εκ.ευρώ ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την επιτάχυνση των έργων κατασκευής της Κορίνθου-Πατρών.

Οι 2 αποφάσεις του Υπουργείου αφορούν: την εντολή πληρωμής ποσού 7.594.106 ευρώ για την πληρωμή του 6ου λογαριασμού της 6ης πιστοποίησης και εντολή πληρωμής 10εκ.ευρώ για την πληρωμή του 5ου λογαριασμού της 5ης πιστοποίησης ποσά αποζημίωσης από απαιτήσεις παρελθόντος του κατασκευαστή λόγω πληθωρισμού.

Σύμφωνα με πηγές της παραχωρησιούχου το “βερεσέ” του Υπουργείου είχε φτάσει τα 80εκ.ευρώ μέσα στο 2015 λόγω του παγώματος πληρωμών. Μετά από τις διαδοχικές πληρωμές του ΥΠΟΜΕΔΙ (που αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα) διευκολύνεται η πιο γρήγορη ωρίμανση των έργων που είναι και το ζητούμενο το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Ενώ μέχρι τα μέσα του 2015 υπήρχε η πεποίθηση πως θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις τμημάτων, αυτό τελικά δεν κατέστη δυνατό λόγω των οικονομικών προβλημάτων στο έργο. Το πιο προχωρημένο τμήμα από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο θα δοθεί πρώτο αλλά το διάστημα που θα παραδοθεί ακόμα παραμένει άγνωστο αν και οι πιο πρόσφατες πληροφορίες κάνουν λόγο για λειτουργία την Άνοιξη του 2016.

Στο Υπουργείο Υποδομών υπάρχει η θέληση να αρχίσουν να λειτουργούν τμήματα μιας και 7 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης χωρίς την παράδοση ούτε ενός χιλιόμετρο δρόμου έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση.

Οι πιέσεις τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας απαιτούν να δοθούν τμήματα σε λειτουργία ενώ ζητούν ταυτόχρονα και την ενεργοποίηση της κατασκευής στο δυτικό τμήμα Πάτρα-Πύργος, έργου που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com