Σαν σήμερα, πριν 23 χρόνια ακριβώς, στις 26 Μαρτίου 1993, ισχυρές επιφανειακές δονήσεις έπληξαν την πρωτεύουσα της Ηλείας, τον Πύργο, και την ευρύτερη περιοχή με καταστροφικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς όμως ο Πύργος έχασε την μεγάλη ευκαιρία, μέσα από αυτή την καταστροφή, να γίνει μια σύγχρονη πόλη αφού επικράτησε η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότησή του  -μια ανασυγκρότηση που δεν θα έρθει πλέον ποτέ…

ees.jpg

Ο απολογισμός από τις ισχυρές δονήσεις της 26ης Μαρτίου 1993 ήταν 1 νεκρή και 16 τραυματίες.

Επίσης, σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ανάμεσα στα οποία ήταν το νοσοκομείο της πόλης, εκκλησίες, σχολεία κ.λ.π.

images.jpg

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το 50% των κτιρίων είχε υποστεί ζημιές

Λίγα λόγια …..

Εκείνες τις δύσκολες ημέρες του ΄93, οι Πρόσκοποι του Πύργου βρέθηκαν ,πρώτοι, και κατόπιν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, στη δοκιμαζόμενη πόλη του Πύργου ,στήνοντας τις πρώτες σκηνές ,οργανώνοντας τα συσσίτια ,αλλά και σε άλλες παράλληλες υπηρεσίες μαζί με τα όργανα της πολιτείας, δίνοντας θάρρος στους κατοίκους της περιοχής.

egkain1.jpg

Το Αρχηγείο τους ήταν στον καταυλισμό της Αγίας Βαρβάρας όπου γινόταν η καταγραφή και κατανομή των σκηνών και των αναγκών των κατοίκων.

img_3247.jpg

Για τους λόγους αυτούς ο τότε δήμαρχος Πύργου Γιώργος Δημητρακόπουλος σε μια συγκινητική εκδήλωση απένειμε διακρίσεις και μετάλλια  στους συμμετέχοντες παρουσία του τότε Γενικού Εφόρου Ελλάδος και πολλών στελεχών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων…

Πηγή: stadion.gr , tempo24.gr