Ουσιαστική παρέμβαση για την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική Προστασία στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γενικότερα επιχειρεί η Τριχωνίδα ΑΕ Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ μέσα από την αξιοποίηση του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα Ιταλία και την υλοποίηση του έργου «Ci-ProEffect – Πολίτες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας».

Το ανωτέρω πρόγραμμα καθώς και οι δράσεις του παρουσιάσθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στο πρώην κτίριο της Τραπέζης Ελλάδος.

Η συμμετοχή κρίνεται ικανοποιητική καθώς παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Τριχωνίδα Α.Ε., Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, εκπρόσωποι των Δήμων του νομού (Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ακτίου-Βόνιτσας, Ναυπάκτου), εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας των Δήμων του νομού, εθελοντικές ομάδες αλλά και απλοί πολίτες. Ειδικότερα, από την πλευρά του Δήμου Αγρινίου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων και ο Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος της Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαος Καζαντζής καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου κ. Δημήτριος Τζιώλης.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε από τον Δήμαρχο Αγρινίου και Πρόεδρο της Τριχωνίδας ΑΕ, κ. Γ. Παπαναστασίου, στην ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Αυξάνοντας την Αποτελεσματικότητα του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Ελλάδα», «ενισχύουμε την Πολιτική Προστασία, γιατί με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τα αναπτυξιακά μας επιτεύγματα. Παίρνοντας υπόψη την αύξηση της συχνότητας των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής, και όχι μόνο, δεν μπορούμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη χωρίς να εξασφαλίζουμε ότι το αναπτυξιακό μας έργο δεν κινδυνεύει από ένα έκτακτο καιρικό ή άλλο καταστροφικό φυσικό φαινόμενο, που πιθανόν να ακυρώσει προσπάθειες δεκαετιών. Αλλά ούτε και μπορούμε να αφήνουμε την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους απροστάτευτες απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα. Προέχει, λοιπόν, να θωρακίσουμε τις τοπικές κοινωνίες, προέχει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως κύριος εκφραστής τους, να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ενισχύοντας τις δομές και τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την αποστολή αυτή».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ.Παπαναστασίου στην γραφειοκρατία και την πολυνομία που πλήττουν την πολιτική προστασία Έφερε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα π.χ καθαρισμούς χειμάρρων ή αντιπλημμυρικά έργα όπου τα γραφειοκρατικά δεδομένα λειτουργούν ανατρεπτικά των όποιων θετικών πρωτοβουλιών δύνανται να αναπτυχθούν από την αυτοδιοίκηση και ζήτησε άμεσα να υπάρξει ανατροπή αυτών των αγκυλώσεων που θέτουν σε κίνδυνο τις περιουσίες αλλά κυρίως ανθρώπινες ζωές. Δεσμεύτηκε μάλιστα να θέσει το μεγάλο αυτό θέμα και στην ΚΕΔΕ προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο

Πέραν της συγκεκριμένης εκδήλωσης, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε ακόμη, στα πλαίσια του ίδιου έργου, εργαστήριο ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε συντελεστές της Πολιτικής Προστασίας στο νομό με τίτλο: Αναβαθμίζοντας το Σύστημα Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με σκοπό την αξιολόγηση των πορισμάτων και συμπερασμάτων μελετών και ερευνών που διεξήχθησαν στα πλαίσια του έργου CiProEffect. Στο εργαστήριο συμμετείχαν τοπικοί φορείς της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και εκπρόσωποι των αρμόδιων Γραφείων των Δήμων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και μέλη εθελοντικών οργανώσεων της περιοχής. Στη ζωηρή συζήτηση που έλαβε χώρα υπογραμμίστηκε το ενδιαφέρον, αλλά και η ανάγκη, από πλευράς των τοπικών στελεχών  της Πολιτικής Προστασίας, για διεύρυνση του συστήματος, εκπαίδευση των στελεχών του και παλλαϊκή συμμετοχή στην Πολιτική Προστασία στο νομό.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου έγινε παρουσίαση ψηφιακού Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (MIS), που έχει αναπτύξει το Πρόγραμμα CiProEffect, και πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στα στελέχη των Δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων στην χρήση του. Το σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών (MIS), που αναπτύχθηκε από το «Ci-ProEffect», συμβάλλει ουσιαστικά στην αυτοματοποίηση και διαχείριση των διαδικασιών της επικοινωνίας ανάμεσα στους φορείς και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αναβαθμίζει την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ρόλο της στο συγκεκριμένο τομέα. Το εν λόγω σύστημα, όπως και οι συνολικές παρεμβάσεις του έργου «Ci-ProEffect», αποτελούν μια πολύπλευρη και καινοτόμο παρέμβαση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και αναβαθμίζουν το ρόλο της στο γενικότερο σύστημα Πολιτικής Προστασίας που λειτουργεί στη χώρα.

Η Τριχωνίδα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ συμμετέχει στο έργο «Ci-Pro Effect – Πολίτες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας», ως εταίρος αρμόδιος για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ αντίστοιχα στο ίδιο έργο συμμετέχουν η Αχαϊα Αναπτυξιακή για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαϊας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας για την ΠΕ Ηλείας και για την Περιφέρεια συνολικά. Αντίστοιχα συμμετέχουν στο έργο και από την Ιταλία η Νομαρχία του Μπρίντιζι και ο Δήμος του Λέτσε.

 

http://www.aixmi-news.gr/