Από το καλοκαίρι του 2015 ομάδα αστυνομικών της Ασφάλειας Πατρών σε συνεργασία με την Ασφάλεια Αττικής παρακολουθούσαν τις κινήσεις του κυκλώματος που μετέφερε μετανάστες από το Μεσολόγγι με την εποπτεία και την συνδρομή του πρώην δημάρχου της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr από τον περασμένο Αύγουστο περιήλθαν στις Αστυνομικές Αρχές της Πάτρας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άτομα από την Αιτωλοακαρνανία είχαν “στήσει” το κύκλωμα της παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών προς την Ιταλία, εκμεταλλευόμενο την ικανότητα των μελών του να να κυβερνούν αεροπλάνα τύπου “τσέσνα”.

Η συλλογή των πληροφοριών συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Φθινοπώρου, αφού έπρεπε να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη του κυκλώματος προσέγγιζε τους μετανάστες και τους μετακινούσε προς την περιοχή.

Η συνεργασία με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής συνεχίστηκε και εντάθηκε και ως προς το σκέλος του εντοπισμού των συνδετικών κρίκων της αλυσίδας, μεταξύ διακινητών και μελών που θα προσέγγιζαν μετανάστες οι οποίοι διέθεταν “πορτοφόλι” για το ακριβό ταξίδι.

Τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν από τη στιγμή που το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα άρχισε να διογκώνεται και ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη. Τότε μπήκε σε εφαρμογή το τελικό σχέδιο των Αστυνομικών Αρχών για την επιχείρηση και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος, αφού πρώτα είχαν διασταυρωθεί όλες οι πληροφορίες, υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις και υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον Νόμο προϋποθέσεις.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα ερευνάται αν τα μέλη του κυκλώματος είχαν πραγματοποιήσει και άλλα, πέραν των αναφερόμενων στις επίσημες ενημερώσεις, ταξίδια στο εξωτερικό, μεταφέροντας μετανάστες

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

«Τώρα που έκλεισαν τα σύνορα και εγκλωβίστηκαν στην Ειδομένη, ο φίλος από την Τουρκία λέει ότι έχει μεγάλη ‘πελατεία’ για εμάς» διατυμπάνιζε στις συνομιλίες του ο 43χρονος Ιρακινός κουρδικής καταγωγής, αρχηγός του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, στο οποίο συμμετείχε ο 69χρονος πρόεδρος της αερολέσχης Μεσολογγίου και πρώην δήμαρχος της πόλης.

Την τελευταία εβδομάδα με ιδιωτικά αεροπλάνα μέσω της αερολέσχης είχαν κάνει τρία ταξίδια στην Ιταλία καθώς όπως έλεγαν στις συνομιλίες τους, οι δουλειές τους μεγάλωσαν με τα κλειστά σύνορα.

«Φέρνω πέντε για ‘καφέ’ και τα χαρτιά έτοιμα» έλεγε κωδικοποιημένα σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία του με τον 57χρονο πιλότο και ανιψιό του πρώην δημάρχου. Όπως έχει ήδη γράψει το tempo24.gr, οι αξιωματικοί του Γραφείου Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών μαζί με Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής που εξάρθρωσαν το κύκλωμα, υποστηρίζουν ότι στην αερολέσχη Μεσολογγίου είχε στηθεί μια μεγάλη… επιχείρηση διακίνησης παράτυπων μεταναστών με κέρδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες, προκύπτουν τουλάχιστον 12 μεταφορές, περίπου 85  μεταναστών, το τελευταίο εξάμηνο με 8θέσιο αεροπλάνο, από τις οποίες τα μέλη του κυκλώματος αποκόμισαν περισσότερα από 400.000 ευρώ. Το κύκλωμα, εγκέφαλος του οποίου φέρεται ένας 43χρονος Ιρακινός, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος είναι ανάμεσα στους έξι συλληφθέντες, έπαιρνε 7.500 ευρώ για κάθε ενήλικα και 4.500 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

Ο προγραμματισμός του ταξιδιού γινόταν από τα παράλια της Τουρκίας ή μετά από αναζητήσεις «εύπορων» μεταναστών στην Αττική, με τους «πελάτες» να μεταφέρονταν οδικώς στο Μεσολόγγι, όπου περίμεναν την… πτήση σε ταβέρνα της περιοχής.

Το μικρό αεροσκάφος, σύμφωνα με τις έρευνες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., έφευγε από Μέγαρα όπου θεωρητικά είχε ως έδρα, πετούσε έως τον Άραξο Αχαίας, όπου υπέβαλλε σχέδια πτήσης… κενές φορτίου για το Λέτσε της Ιταλίας. Αφού απογειωνόταν όμως έκανε μία στάση στην αερολέσχη Μεσολογγίου, όπου επιβιβάζονταν οι μετανάστες προκειμένου να μετακινηθούν στο Λέτσε.

Τόπος προσγείωσης σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ήταν αντίστοιχη αερολέσχη της γειτονικής χώρας, όπου ενδεχομένως άλλοι συνεργοί έκαναν τα «στραβά μάτια».

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Το οργανωμένο κύκλωμα εναέριας διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε Μεσολόγγι, Αθήνα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Φιλοθέη και Καλύβια Αττικής.

Εκτός από τον 69χρονο πρώην δήμαρχο, συνελήφθησαν ο 57χρονος ανιψιός του, πιλότος, δύο Ιρακινοί κουρδικής καταγωγής 43 και 31 χρόνων, αρχηγός και μεσάζοντας της παράνομης διακίνησης μεταναστών, ένας 44χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στην περιοχή, ο οποίος φέρεται να διέθετε το κατάστημά του ως αίθουσα αναμονής και απόκρυψης των μεταναστών πριν τις πτήσεις για Ιταλία.

Ένας ακόμη 43χρονος πιλότος, πρώην αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος συνελήφθη αργότερα, ενώ αναζητείται ένα ακόμη άτομο στην περιοχή του Κιλκίς.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, όλοι οι συλληφθέντες ομολόγησαν τον βαθμό συμμετοχής τους στο κύκλωμα, με τον 69χρονο πρόεδρο της αερολέσχης και πρώην δήμαρχο να παραδέχεται πως ως υπεύθυνος της αερολέσχης άνοιγε τον διάδρομο για τις προσγειώσεις και απογειώσεις του αεροπλάνου των μεταφορών μεταναστών.

Ο 43χρονος αρχηγός από το Ιράκ, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είχε άμεσο συνεργάτη τον 57χρονο πιλότο, ανιψιό του πρώην δημάρχου, ο οποίος είχε αναλάβει τις επαφές με την Ιταλία.

Ο 31χρονος Ιρακινός, ήταν ο υπεύθυνος για την εξεύρεση των υποψηφίων προς μεταφορά μεταναστών, ο 43χρονος ήταν πιλότος, που πραγματοποιούσε τις μεταφορές, ο 44χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Ζεστή Μεσολογγίου εξασφάλιζε το χώρο διαμονής-απόκρυψης των προς μεταφορά μεταναστών, ενώ ο 69χρονος πρώην δήμαρχος, συνέδραμε στην παράνομη αερομεταφορά.

Οι αστυνομικοί παρακολούθησαν το αυτοκίνητο που μετέφερε από την Αθήνα στο Μεσολόγγι, επτά παράτυπους μετανάστες, τους οποίους είχαν εφοδιάσει με πλαστά δελτία ταυτότητας από τη Ρουμανία. Επενέβησαν όταν στο αεροσκάφος επιβιβάζονταν οι επτά μετανάστες από το Ιράκ, μεταξύ των οποίων τέσσερα ανήλικα παιδιά, οι οποίοι φέρεται να είχαν καταβάλλει 34.430 ευρώ προκειμένου να ταξιδεύσουν αεροπορικώς στην Ιταλία.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι παράνομες δραστηριότητες του κυκλώματος εντοπίζονται χρονικά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ κάποιοι από τους Ιρακινούς επιβάτες υποστήριξαν ότι αυτή η εναέρια μεταφορά είχε οργανωθεί όταν ακόμη βρίσκονταν στην Τουρκία.

Σε έρευνες σε οικίες, οχήματα και χώρους, χρησιμοποιούμενους από τα μέλη του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα αεροσκάφος, 34.430 ευρώ, δύο αυτοκίνητα, μία αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, ένα τσιγαριλίκι, μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με κατεργασμένη κάνναβη μικτού βάρους -1,8- γραμμαρίων, 100 κυνηγετικά φυσίγγια και 19 συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο της Ασφάλειας της Αττικής είχε μεταβεί στο Μεσολόγγι ερευνώντας πληροφορίες και ακούσματα νόμιμων συνακροάσεων που αφορούσαν τη διακίνηση ναρκωτικών μέσω αεροπλάνων της αερολέσχης, ωστόσο διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για λαθροδιακίνηση μεταναστών.

ΝΙΚΟΣ ΣΥΦΑΝΤΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΙΑΜΗ

 

tempo24.gr