Ο ιστορικός Σύλλογος Ναυτεργατών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων «Ο Άγιος Νικόλαος» (τ. Σωματείο Πορθμείου Ρίου-Αντιρρίου & Αιγίου), καταγγέλλει μέλη της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ, για την «λυσσαλέα» επίθεση σε βάρος του σωματείου του. Επίθεση που, όπως την χαρακτηρίζει, είναι «αξιοζήλευτη» ακόμα και από τους πιο σκληρούς πλοιοκτήτες.

Στην ανακοίνωση του σωματείου αναφέρονται τα εξής, σε ιδιαίτερα αιχμηρούς τόνους κατά της ΠΕΝΕΝ: «Με διασπαστικές και διαλυτικές ενέργειες, με «παρεμβάσεις» και «πιέσεις» εντός των πλοίων σε ναυτικούς, με «τηλεφωνήματα», με «εκφοβισμούς» και «τρομοκρατία», με διανομή «δηλώσεων διαγραφής» από το σωματείο και με άλλα αθέμιτα μέσα (για τα οποία ήδη υπάρχουν και συλλέγονται διαρκώς νέα στοιχεία), επιχειρούν να εκδικηθούν τους εκατοντάδες ναυτεργάτες – μέλη μας, επειδή «τόλμησαν» να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα χωρίς «πατροναρίσματα» και «δεσμεύσεις».

Αυτές είναι οι «υπηρεσίες» που προσφέρει η ΠΕΝΕΝ στους Ναυτεργάτες; Γι’ αυτό «ψηφίζουν» (εδώ γελάνε..) τα μέλη της; Για να εφαρμόζεται… ο νόμος της «μαφίας» σε βάρος άλλων αγωνιζόμενων ναυτικών;Τόσα προβλήματα έχουν οι ναυτικοί που θαλασσοδέρνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, με εκμετάλλευση, με παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, με απλήρωτη και κακοπληρωμένη εργασία… «εδώ καράβια χάνονται»… και η ΠΕΝΕΝ, το μόνο που έχει να πει στους ναυτικούς είναι… «παραμύθια χωρίς δράκο».

Αν με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με τις επιθέσεις σε άλλους ναυτεργάτες,δικαιολογούν τη δική τους ανυπαρξία στα μέλη τους… εμείς πάμε «πάσο»! «Πάσο» πάμε επίσης και στο γεγονός ότι παρά το Ν.1264/1982, αυτοαναγορεύονται σε (αντί)ΠΝΟ και «αλιεύουνε» ψήφους άλλων σωματείων με τη μέθοδο της «μηχανότρατας».

Σε ότι αφορά όμως τα δικά μας μέλη και τη δική μας συνδικαλιστική οργάνωση, τους δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στα «Εφοπλιστικά Συμφέροντα»και σε «ενεργούμενά» τους, καμία απολύτως παρέμβαση στην εσωτερική μας λειτουργία. Θα προστατεύσουμε με κάθε νόμιμο μέσο, την ελεύθερη και ανεμπόδιστη άσκηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, από κάθε τρίτο που επιχειρεί να παρέμβει με παράνομο και αντεργατικό τρόπο στην εσωτερική μας λειτουργία.

Οι ναυτικοί τους πήρανε χαμπάρι. Τα «παιχνίδια» που παίζονται τόσα χρόνια στις πλάτες των Ελλήνων Ναυτικών, λαμβάνουν τέλος!».