Είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα ιδιαίτερα το χειμώνα. Τα Καλάβρυτα αποτελούν για την Αθήνα το «λίγο κοντά που μοιάζει μακριά», ενώ εκτός από την φυσική ομορφιά των τοπίων και τις εικόνες γεμάτες χρώματα έχει να επιδείξει αξιοθέατα και εμπειρίες που μένουν αξέχαστες!

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να οργανώσει κανείς ένα σαββατοκύριακο στα Καλάβρυτα αλλά θα αναφέρουμε πέντε (καλούς) από αυτούς.

1. Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων κάτω από την σκιά του Χελμού

369_stathmos

Αποτελεί μια εμπειρία από μόνος του. Ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί σε μια σπάνια αρμονία εδώ και δεκάδες χρόνια. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Αυτό που θα κερδίσει ο επισκέπτης είναι μοναδικές εικόνες που θα μείνουν στο μυαλό του. Άγρια φύση και τρεχούμενα νερά και μια απόκοσμη ομορφιά στα «πόδια» σας.

trano_fs

2. Το Σπήλαιο των Λιμνών

kastriacave6

Το σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων και απέχει 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. Πρόκειται για ένα μυστηριώδες και εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης που καθηλώνει. Σχηματισμοί από σταλακτίτες και λίμνες δημιουργούν ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο. Ανακαλύφθηκε από τσοπάνους των διπλανών κοινοτήτων και εξερευνήθηκε από τη γνωστή σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου. Αποτελεί σίγουρα έναν πολύ καλό λόγο να επισκεφθείτε την περιοχή.

3. Τοπικές γεύσεις

Ευρισκόμενα πάντα στις πρώτες προτιμήσεις των χειμερινών κυρίως αποδράσεων τα Καλάβρυτα δεν προσφέρουν στον επισκέπτη μόνο όμορφες εικόνες αλλά και γεύσεις. Αρνάκι που λιώνει στο πήλινο, ντόπια τυροκομικά προϊόντα, σπετσοφάι και μελιτζανόπιτα είναι μόνο λίγες γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες πριν βέβαια τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού.

4. Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

kalabry-twn

Μια διαρκής πρόκληση για τις αισθήσεις, ένας παράδεισος των χειμερινών σπορ, ειδικά για τους λάτρεις του είδους. Το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στις πλαγιές του Χελμού, στην περιοχή Ξηρόκαμπος, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα και λειτουργεί με 11 πίστες συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων αποτελώντας σίγουρα ακόμη έναν καλό λόγο για εξόρμηση τους χειμερινούς μήνες.

5. Τόσο κοντά και τόσο… μακριά

Αν η βάση σας είναι η Αθήνα τότε τα Καλάβρυτα είναι αυτό που λέμε κοντά αλλά… μακριά. Σε δύο ώρες και κάτι βρίσκεσαι στο νομό Αχαΐας με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να «σπαταλήσεις» πολύ ώρα στο δρόμο και να σου επιτρέπει να ξεκινήσεις Παρασκευή απόγευμα μετά τη δουλειά. Όταν φτάνεις όμως εκεί νιώθεις ότι είναι ένα μέρος πολύ μακριά από το οποιοδήποτε αστικό κέντρο…