Ανοίγει και πάλι, μετά από πέντε σχεδόν χρόνια, το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης Θέρμου. Από τον Νοέμβριο περίπου ξεκινάει η δράση του

Άνοιξε και πάλι φέτος τις πύλες του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) Θέρμου, που είναι στο Μέγα Δένδρο, μετά από περίπου μια πενταετία διακοπής, η οποία συνέβη λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Στην παρούσα φάση, «τρέχουν» όλα τα διαδικαστικά και οργανωτικά θέματα και μετά τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η περίοδος επισκεψημότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αφού πρώτα εγκριθούν τα περιβαλλοντολογικά προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας. Τα λειτουργικά έξοδα του Κ.Π.Ε το διάστημα αυτό καλύπτονται από τον δήμαρχο Θέρμου κ. Σπύρου Κωνσταντάρα σύμφωνα με τον Υπεύθυνο κ. Νικόλαο Καρανταλή, αφού μέχρι στιγμής δεν υποστηρίζεται ούτε από το ΕΣΠΑ ούτε από κάποια  επιχορήγηση.

Κατά το παρελθόν και μόνο κατά την περίοδο μεταξύ του 1999 και 2011 επισκέφτηκαν το Κ.Π.Ε Θέρμου σε ετήσια βάση περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες μαθητές. Επίσης, μεταξύ του 1992 και του 2000 υλοποιήθηκαν περισσότερα από τριακόσια πενήντα προγράμματα μόνο σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , διεξήχθησαν επίσης δεκατρία σεμινάρια-συνέδρια στα οποία συμμετείχαν τουλάχιστον τετρακόσιοι δέκα εκπαιδευτικοί.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή φέτος σχετίζονται με την Τριχωνίδα, τον ποταμό Εύηνο και τους νερόμυλους που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Θέρμου. Κατά την διάρκεια των προηγούμενων ετών και κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης συμμετείχαν σχολεία όχι μόνο της περιοχής ή του νομού Αιτωλ/νίας,ή της Περιφέρειας, αλλά και από άλλες περιοχές όπως π.χ αυτή των Αθηνών. Τα σεμινάρια που διεξάγονταν στο Κ.Π.Ε αφορούσαν ποικίλα θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον, το νερό την χλωρίδα και πανίδα κλπ, ενώ μέσα από αυτά γίνονταν επιστημονικές αναλύσεις πάνω σε εξειδικευμένα θέματα.

Οι άνθρωποι που ανέλαβαν να στήσουν εξ αρχής το Κ.Π.Ε βρίσκονται εκεί σχεδόν από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και εργάζονται καθημερινά, ώστε να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να ανοίξει τις πύλες του νωρίτερα, αλλά περισσότερο εργάζονται για να βάλουν εκ νέου τα επιστημονικά «θεμέλιά» του, ώστε να κάνουν το Κ.Π.Ε αναγνωρίσιμο σε όλη την Ελλάδα για το παραγόμενο έργο και για την επιστημοσύνη του, κάτι που θα προσελκύσει στο Θέρμο πλήθος κόσμου και μαθητών.

Κων/νος Χονδρός

http://sinidisi.gr/