Έχουμε ακούσει για «Αιώνια Πόλη», για «Αιώνια Νέα», αλλά για τα Αιώνια Έργα δεν έχουμε ακούσει. Σήμερα το ypodomes.com αναλαμβάνει να σας ενημερώσει για αυτή την …σημαντική κατηγορία έργων στη χώρας. Μάλλον οι περισσότεροι αυτά τα έργα τα γνωρίζετε ως  «γεφύρια της Άρτας». Προφανώς από αυτό το συγκεκριμένο έργο μας έμεινε η συνήθεια να ξεκινάμε έργα αλλά να μην τα τελειώνουμε.

Τώρα θα ξεκινήσουμε το ταξίδι, πίσω στο χρόνο για να δούμε ποια έργα ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια αλλά ακόμα τα έργα καλά κρατούν. Ας δούμε τα σημαντικότερα «Αιώνια Έργα» για φέτος:

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΑΠΟΓΕΙΩΣΕΩΝ  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αυτό είναι ένα αιώνιο έργο με τα όλα του. Η πρώτη και κύρια σύμβαση ξεκίνησε το 2005 με σκοπό να ολοκληρωθεί το 2011. Τώρα είμαστε στο 2016 και με τις καλύτερε προϋποθέσεις το έργο θα τελειώσει στο Β`εξάμηνο του 2017. Και εις ανώτερα..

ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΡΔΑΝΙΟ-ΟΡΜΕΝΙΟ
Όταν η σύμβαση στο τμήμα Αρδάνιο-Μάνδρα υπογραφόταν το 2004 ούτε ο πιο κακόβουλος δεν θα φανταζόταν πως 12 χρόνια μετά τα έργα θα εξακολουθούσαν. Εταιρείες που χρεοκόπησαν, εταιρείες που ανέλαβαν και πάλι χρεοκόπησαν, κρίση και άλλα ωραία κρατούν το έργο ..ζωντανό.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Για να μην φανούμε μεροληπτικοί είπαμε να βάλουμε και ένα δείγμα από τα περίφημα έργα στους αυτοκινητόδρομους. Στις 19 Δεκεμβρίου 2006 το έργο της Ιόνιας Οδού ξεκίνησε με στόχευση να ολοκληρωθεί το 2013. Φέτος κλείνει τα 10α γενέθλια του και όπως όλα δείχνουν θα κλείσει και τα 11α του χρόνου.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα έργα της βασικής γραμμής επίσης κλείνουν 10 χρόνια τον Ιούνιο. Μάλλον θα αποφύγουμε να τα γιορτάσουμε γιατί θα εισπράξουμε τον -δικαιολογημένο- θυμό των Θεσσαλονικέων που Μετρό ακούν και Μετρό δεν βλέπουν. Το κακό είναι ότι θα συνεχίσουν  να μην βλέπουν Μετρό για τουλάχιστον 4 χρόνια ακόμα. Το έργο αυτό με τις καλύτερες προοπτικές θα κλείσει 14 χρόνια. Αυτό και αν είναι αιώνιο έργο…

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΙΘΟΡΕΑ-ΔΟΜΟΚΟΣ
Αν νομίζετε πως στο σιδηρόδρομο δεν γίνονται αιώνια έργα κάνετε μεγάλο λάθος. Μιλάμε για ΤΑ αιώνια έργα της χώρας. Απόδειξη; Στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός για τη διάνοιξη της σήραγγας Καλλιδρόμου τα έργα ξεκίνησαν το …1997. Ναι, πριν από 19 χρόνια ξεκινήσαμε τη διάνοιξη μίας σιδηροδρομικής σήραγγας. Εντάξει, είναι 9χλμ και δύσκολη, όμως με τις καλύτερες συνθήκες θα λειτουργήσει το 2018. Δηλαδή 21 χρόνια μετά. Αν ήταν στην Αμερική θα είχε ενηλικιωθεί…

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα σιδηροδρομικά έργα είναι τα κατ`εξοχήν αιώνια έργα της χώρας. Τα έργα αναβάθμισης στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα, ξεκίνησαν το 2004 με σκοπό να ολοκληρωθούν σε διάστημα ..6 μηνών. Μάλλον έπεσε λίγο έξω το χρονοδιάγραμμα καθώς 8 χρόνια μετά τα έργα σταμάτησαν και η εργολαβία διαλύθηκε. Πριν από μερικούς μήνες υπεγράφη η ολοκλήρωση των έργων. Υποθετικά τον Αύγουστο τα έργα θα ολοκληρωθούν, 12 χρόνια μετά την εκκίνηση τους. Θαυμάσια..

ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ακόμα ένα δεκάχρονο ..έργο. Τα γενέθλια είναι τον Ιούνιο. Το έργο αυτό δεν πάσχει από απαλλοτριώσεις ή αρχαιολογικά αλλά από ΠΔΕ. Την «ασθένεια» αυτή την έχουν τα έργα που είχαν την ατυχία να μην μπουν στο ΕΣΠΑ αλλά να επιλεχθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αν τελειώσει του χρόνου; Άγνωσται αι βουλαί του Υπουργείου…

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com